Joby Aviation heeft Amerikaanse vergunning voor commerciële luchttaxidiensten

In de Verenigde Staten heeft het bedrijf Joby Aviation uit Santa Cruz (Californië) van de Federal Aviation Administration (FAA) een vergunning ontvangen voor het aanbieden van commerciële activiteiten met luchttaxi’s. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. De vergunning heeft betrekking op een conventioneel vliegtuig, maar de onderneming wil de luchttaxidiensten uitvoeren met een evtol, een elektrisch vliegtuig dat verticaal opstijgt en landt.

Er wordt gewag gemaakt van een belangrijke mijlpaal, hoewel Joby Aviation nog een aantal wettelijke hindernissen uit de weg zal moeten ruimen vooraleer zijn vijfpersoonsvliegtuig legaal passagiers mag vervoeren.

Vijf personen

Het certificaat van de Federal Aviation Administration is een van de drie wettelijke goedkeuringen die Joby Aviation nodig heeft voor de lancering met een aanbod van luchttaxiactiviteiten met evtols. Het certificaat heeft betrekking op het vliegtuigtype Cirrus-SR22, een conventioneel vliegtuig.

Joby Aviation stelde van plan te zijn het conventionele vliegtuig te gebruiken om systemen en procedures te verfijnen vooraleer met een evtol-service van start te gaan. Het bedrijf hoopt de luchttaxiactiviteiten over twee jaar te kunnen starten.

De evtol van Joby Aviation wordt uitgerust met zes rotors en biedt plaats aan een piloot en vier passagiers. Volgens het bedrijf zal de luchttaxi een maximumsnelheid van 200 mijl per uur meekrijgen. Het toestel zou met een volle batterij een afstand van 150 mijl moeten kunnen afleggen.

De evtol zou honderd keer minder geluid produceren dan een conventioneel vliegtuig. Volgens experts kan het echter mogelijk nog vijf jaar of langer duren vooraleer de Amerikaanse luchtvaartautoriteit een concrete vliegvergunning voor een evtol zal afleveren.

Tesla van de evtols

Joby Aviation werd dertien jaar geleden opgericht door uitvinder JoeBen Bevirt. De onderneming heeft met een aantal kapitaalrondes bij investeerders een bedrag van minstens 690 miljoen dollar opgehaald. Onder meer Intel, Toyota en JetBlue hebben een belang in het bedrijf.

De financiële middelen werden vooral gebruikt voor de ontwikkeling van een prototype van de luchttaxi. Het bedrijf beschikt in Californië over een eigen vliegveld.

Analisten merken op dat Joby Aviation op de Amerikaanse markt voor luchttaxi’s een duidelijke voorsprong heeft. Het is de eerste onderneming die een licentie voor commerciële activiteiten met een luchttaxi heeft ontvangen.

Sommigen menen dat de positie van Joby Aviation op de evtol-markt vergeleken kan worden met de situatie van Tesla in de sector van elektrische wagens. Het bedrijf zou over vier jaar een omzet van 2 miljard dollar kunnen realiseren. Dat zal onder meer gebeuren door de verkoop van emissierechten aan vervuilende bedrijven.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20