Engelse stad Coventry presenteert eerste vertiport in de wereld

In de Engelse stad Coventry wordt deze maand de eerste vertiport voor evtols, elektrische vervoermiddelen die verticaal opstijgen en landen, van de wereld geopend. Het initiatief is een project van de Britse startup Urban-Air Port, die in samenwerking met de divisie Urban Air Mobility van autofabrikant Hyundai plannen heeft gemaakt om over de hele wereld een netwerk van vijfenzestig vertiports uit te bouwen. Het project krijgt ook ondersteuning van het Franse luchtvaartbedrijf Dassault Systèmes (DS).

Urban-Air Port werd vorig jaar met zijn concept de winnaar van de Britse Future Flight Challenge. Een vertiport maakt de lancering mogelijk van drones, luchttaxi’s en andere types van elektrische vliegtuigen. Daarbij wordt vooral gemikt op het openbaar vervoer, maar de sites kunnen ook voor het vrachtvervoer en besteldiensten worden ingezet.

Toekomst

Volgens een aantal analisten zouden de vertiports de toekomst van het openbaar vervoer zijn. Het systeem is bedoeld om de congestie op de verkeerswegen aan te pakken en de luchtvervuiling te verminderen. Tegelijkertijd zou het concept de transportsector moeten helpen zijn ecologische voetafdruk sterk te verminderen, terwijl tevens de klantenservice zou kunnen worden geoptimaliseerd.

Een aantal locaties heeft al interesse getoond om een vertiport te bouwen. Urban-Air Port verkoos echter om in de Engelse stad Coventry van start te gaan. In eerste instantie wordt daarbij gewezen naar de strategische geografische ligging van de stad in het centrum van het land. “Daarnaast heeft Coventry ook al een rijke geschiedenis opgebouwd in de autosector en de ruimtevaart”, luidt het.

De markt voor autonome luchtvaart in stedelijke omgevingen heeft volgens analisten een groot potentieel. Verwacht wordt dat de sector tegen het einde van het volgende decennium een waarde van 1,5 biljoen dollar zou kunnen laten optekenen. Urban-Air Port voorspelt dat zijn klantenbestand daarbij mogelijk tot 28 miljoen reizigers per jaar zou kunnen oplopen.

Mijlpaal

De vertiport zal ook door de politie van de West-Midlands worden gebruikt om de criminaliteit in de regio met een aantal bijkomende middelen te bestrijden. Daarnaast krijgt de site tevens een retailgedeelte, waar klanten onder meer online bestelde goederen kunnen oppikken.

“De opening van de eerste vertiport markeert in de geschiedenis van de luchtvaart een belangrijke mijlpaal”, beklemtoont Ricky Sandhu, oprichter van Urban-Air Port. “De realisatie biedt het Verenigd Koninkrijk tevens de opportuniteit zich als een toonaangevende partij in de geavanceerde luchtmobiliteit te profiteren.”

“De technologie zal steden over de hele wereld, dankzij de introductie van een uitstootvrij vervoerstype, helpen om hun ecologische voetafdruk drastisch te verkleinen.”

Jim O’Boyle, schepen voor Tewerkstelling en Klimaatverandering in Coventry, voegde eraan toe dat de innovatie de regio kan helpen de productiviteit op te voeren en de strijd tegen de klimaatverandering te ondersteunen door vervuilende voertuigen uit het verkeer te halen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20