Jaguar gaat chauffeurs voor hun data belonen met cryptomunten

De Britse autofabrikant Jaguar Land Rover (JLR) voert momenteel tests met de cryptomunt Iota uit. De toepassing moet klanten van de Britse constructeur immers toelaten virtuele valuta te ontvangen als beloning voor het delen van hun persoonlijke gegevens. Dat heeft Jaguar Land Rover, dochter van de Indiase groep autogroep Tata Motors, aangekondigd.

De constructeur merkt daarbij te werken aan een toepassing van een Smartwallet-technologie die de bestuurders in hun auto’s kunnen installeren. De cryptomunt zou de mogelijkheid creëren om een aantal acties van de bestuurder met virtuele munten te belonen.

Waardevolle data

Jaguar Land Rover wil met het project zijn gebruikers aanzetten een aantal waardevolle persoonlijke data door te geven. Het bedrijf wijst daarbij naar onder meer gegevens rond verkeersproblemen of problemen met het wegdek of de signalisatie. Deze informatie hoopt Jaguar Land Rover ter beschikking te kunnen stellen van de lokale autoriteiten of navigatiediensten.

“Chauffeurs kunnen daarnaast ook op een beloning rekenen wanneer ze zich bereid tonen hun voertuig als een deelauto in te zetten,” zegt de constructeur. “De deelnemende autobestuurders kunnen de verdiende tokens onder meer gebruiken voor de betaling van een tolheffing, parkeergelden of het opladen van elektrische wagens.”

De autoconstructeur benadrukte met het project voor alle betrokken partijen extra baten te willen genereren. “Het systeem kan helpen om de emissies, de verkeerscongestie en de verkeersongevallen tot nul te herleiden,” aldus Jaguar Land Rover.

De Britse autobouwer test de technologie momenteel uit in zijn nieuwe centrum voor software-engineering in de Ierse stad Shannon. Daar zijn inmiddels als verschillende modellen – zoals de Jaguar F-Pace en de Range Rover Velar – met de technologie uitgerust. Het is echter nog niet bekend wanneer de nieuwe toepassing commercieel op de markt beschikbaar zal zijn.

Blockchain

Over de hele wereld bekijken autobedrijven de mogelijkheden die blockchain-applicaties zouden kunnen bieden. “De Smartwallet-technologie kan eenvoudig in elk nieuw automodel worden geïnstalleerd,” zegt Dominik Schiener, topman van de Iota Foundation. “Door de Iota willen we met verschillende partijen een interoperabiliteit tot stand brengen.”

“Er is dus geen typische cryptomunt voor een individueel automerk. Wel streven wij naar de introductie van een universeel token voor de brede sector.” De Iota werd vier jaar geleden gelanceerd. Momenteel heeft de virtuele munt een waarde van ongeveer 27 dollarcent.

“Ook voor de Iota kan een partnership met een bekende partner zoals Jaguar Land Rover aanzienlijke voordelen opleveren,” werpt Lex Sokolin, fintech-ondernemer en futurist, op. “De Iota kon tot nu toe op het gebied van bekendheid zeker niet op tegen concurrenten zoals de Bitcoin of de Ethereum. De samenwerking met een bekend automerk kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20