Schots ziekenhuis heeft therapie voor mensen die verslaafd zijn aan de handel in cryptomunten

Ook de handel in cryptomunten heeft al zijn verslavingen gecreëerd. Dat zeggen medewerkers van Castle Craig Hospital, een ziekenhuis in Schotland waar inmiddels al behandelingen worden aangeboden voor patiënten die aan de handel in virtuele valuta zoals de bitcoin verhangen zijn geraakt.

Het ziekenhuis, gelegen in de Schotse stad West Linton, heeft daarbij een residentiële cursus opgezet om de onderliggende problemen van de verslaving op te lossen en de patiënten aan te leren zonder hun problematisch gedrag te leven. Bij de behandeling worden technieken toegepast die ook in de strijd tegen andere verslavingen zijn ingezet.

Obsessief

“Het verhandelen van digitale valuta’s of activa zoals de bitcoin kan uitmonden in een gedragsverslaving, die vergelijkbaar is met online gokken,” aldus de begeleiders van Castle Craig. “Daarbij zullen sommige gebruikers het niet meer kunnen laten om de prijsfluctuaties van minuut tot minuut obsessief te volgen.”

Het ziekenhuis biedt al langer behandelingen voor verslavingen aan drugs en alcohol aan, maar heeft dat programma nu aangevuld met de aanpak van een problematische omgang met cryptomunten. Daarbij worden technieken toegepast die eerder al gebruikt werden in programma’s voor de behandeling van gokverslavingen.

Er kan volgens Castle Craig moeilijk een inschatting gemaakt worden van het aantal cryptovaluta-verslaafden, maar wel wordt opgemerkt dat wereldwijd ongeveer dertien miljoen mensen met virtuele munten handelen. “De risicovolle en fluctuerende markt voor cryptovaluta is bijzonder verleidelijk voor de probleemgokker,” betoogt Chris Burn, goktherapeut bij het Castle Craig Hospital.

“De handel biedt immers opwinding en laat toe om aan de realiteit te ontsnappen. Er zijn al zware transacties met de bitcoin gemeld. Daarbij werden enorme winsten en gigantische verliezen geleden. Men kan hier over een klassieke zeepbel-situatie spreken.”

Ervaringsdeskundige

Een aantal behandelingen in het centrum worden geleid door Tony Marini, die in een vorig leven zelf verslaafd was aan cocaïne en gokken. “De introductie van een vaste levensstructuur is de sleutel voor verslaafden,” betoogt hij.

“Ik heb die problemen zelf meegemaakt en mijn ervaring met verslavingen biedt me inzicht en empathie voor andere personen die met dezelfde problemen worstelen. De handel in cryptomunten is voor sommige mensen een manier om aan zichzelf te ontsnappen en een toevlucht te zoeken in een andere wereld omdat ze hun actuele leefsituatie niet aangenaam vinden.”

De behandeling begint met een groepsgesprek met andere verslaafden, waar levensverhalen kunnen worden uitgewisseld,” zegt Marini. “Dat helpt de deelnemers om zich met elkaar te identificeren en leert hen beseffen dat ze niet alleen zijn.”

Meer