Italië stut Fiat met 6,3 miljard euro staatssteun

Autobouwer Fiat Chrysler krijgt van de Italiaanse regering 6,3 miljard euro noodsteun. Dat is het grootste financiële pakket dat een Europese autobouwer tot nu toe heeft kunnen ontvangen. De steun is echter niet zonder kritiek.

Roberto Gualtieri, Italiaans minister van Economische Zaken, benadrukte dat de regering de toeleveringsketen voor de autosector in zijn land wil behouden en versterken. Er is wel uitdrukkelijk bepaald dat het hulppakket voor de Italiaanse tak van de autogroep moet worden gereserveerd.

Minister Gualtieri benadrukte dat het hulppakket ook ten goede moet komen aan de bredere Italiaanse autosector, waarin een duizendtal ondernemingen actief zijn.

Hij beklemtoonde dat aan de lening wel een aantal voorwaarden zijn gekoppeld. Onder meer moet Fiat Chrysler een reeks engagementen aangaan op het gebied van tewerkstelling en investeringen. De lening moet na drie jaar worden terugbetaald.

Fusie

De autoverkoop werd wereldwijd door de coronacrisis hard geraakt. In Italië, voor Fiat Chrysler nog altijd één van de belangrijkste afzetmarkten, is de verkoop tijdens de lockdown nagenoeg tot nul herleid.

De staatshulp voor Fiat Chrysler is echter niet onomstreden. De autobouwer heeft immers een Amerikaans-Italiaanse structuur en is officieel in Amsterdam geregistreerd. Bovendien zit Fiat Chrysler in een fusieprocedure met zijn Franse sectorgenoot PSA Group.

Fiat Chrysler heeft in Italië ongeveer 55.000 werknemers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20