Europa start onderzoek naar fusie Fiat-Chrysler en PSA Group

De Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek geopend naar de geplande fusie van de Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat-Chrysler en diens Franse sectorgenoot PSA Group. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, gemeld.

De Europese Commissie vreest volgens haar dat de fusie een negatieve impact zou kunnen hebben op de marktconcurrentie. Fiat-Chrysler en PSA Group kondigden in december vorig jaar hun plannen voor een fusie aan. De Europese Commissie heeft tot en met 22 oktober tijd om over de samensmelting een beslissing te nemen.

Margrethe Vestager wijst erop dat de markt voor bestelwagens steeds belangrijker wordt. ‘Kleine en grote bedrijven maken van het vervoermiddel gebruik,’ merkt ze op. ‘Maar ook particulieren tonen in dit marktsegment een toenemende interesse. We hebben hier te maken met een groeiende markt. Dat heeft vooral te maken met de digitale economie. Online bestellingen moeten bij klanten thuis afgeleverd worden. Daarvoor wordt massaal op bestelwagens beroep gedaan.’

Sterke portefeuilles

‘Fiat Chrysler en PSA Group beschikken elk een sterke portefeuille bestelwagens,’ zegt Vestager nog. ‘Daarmee hebben ze in veel Europese landen een belangrijk marktaandeel.’ Op veel Europese markten zou het samengaan van de twee groepen volgens Vestager dan ook een machtspositie creëren. ‘Er zijn bij bestelwagens minder concurrenten dan bij passagiersvoertuigen,’ aldus Vestager. ‘In vele landen zouden de aanwezige concurrenten aanzienlijk kleiner zijn dan het fusiebedrijf.’

De twee autobouwers zeggen in een reactie achter hun fusieplannen te blijven staan. ‘We zullen aan de Europese Commissie en alle andere mededingingsautoriteiten de voordelen van de fusie voor de klanten en de Europese industrie duidelijk maken,’ aldus een woordvoerder van PSA Group.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20