Fiat zoekt recordbedrag aan noodhulp voor autoconstructeurs

Fiat Chrysler Automobiles, kortweg FCA, voert gesprekken met de Italiaanse staat om staatsgaranties te verkrijgen voor broodnodige leningen. Die garanties kunnen oplopen tot 6,3 miljard euro. Daarmee zou het om de grootste coronanooddeal tot nu toe gaan voor een Europese constructeur.

In de media gingen al geruchten de ronde dat FCA staatsgaranties zoekt. In een beursmededeling via de beurs van Milaan bevestigde FCA zaterdag dat nieuws.

De autobouwer wil van het Italiaanse overheidsagentschap voor exportverzekeringen de nodige staatsgaranties krijgen. Voor de lening over drie jaar zelf is de Italiaans-Amerikaanse constructeur van merken als Fiat, Chrysler, Jeep en Alfa Romeo in gesprek met de bank Intesa Sanpaolo.

6,3 miljard euro

De lening kan volgens de coronasteunmaatregelen van de Italiaanse regering oplopen tot een kwart van de omzet op Italiaanse bodem, wat neerkomt op een bedrag tot 6,3 miljard euro.

De grootste gelijkaardige steundeal voor een Europese automaker werd tot nu toe geklonken door het Franse Renault (5 miljard euro). Premier Giuseppe Conte bevestigde zaterdag al dat FCA wel degelijk in aanmerking komt voor een staatsgarantie, ondanks dat de bedrijfszetel in het buitenland (Amsterdam) gevestigd is.

Italiaans belang

‘We hebben het over Italiaanse fabrieken die werk geven aan een pak Italiaanse werknemers’, zei hij tijdens een persconferentie. Na de fusie met Chrysler verkaste Fiat in 2014 de bedrijfszetel naar Nederland en het ‘belastingadres’ naar Groot-Brittannië. FCA leed in het eerste kwartaal een verlies van 1,7 miljard euro door van de coronacrisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20