Italië dreigt met vliegverbod voor Ryanair

De Italiaanse burgerluchtvaartautoriteit ENAC dreigt ermee de vliegvergunning van de Ierse budgetvlieger Ryanair in te trekken. Het bedrijf zou de coronamaatregelen ‘herhaaldelijk hebben overtreden’.

‘Niet enkel wordt ‘social destancing’ niet gerespecteerd, zelfs de uitzonderingen die op de regel van kracht zijn, worden met de voeten getreden’, schrijft de ENAC in een communiqué.

Italië was het epicentrum van de coronacrisis in Europa. De maatregelen die de heropstart van de economie vergezellen moeten er dan ook strikt worden nageleefd. Zo zijn luchtvaartmaatschappijen er verantwoordelijk voor dat passagiers afstand houden tijdens het boardingproces. Ook in de bussen die hen naar het vliegtuig brengen is afstand nodig. Verder wordt gevraagd om tijdens de vlucht en indien mogelijk de middelste stoel op elke rij vrij te laten.

Wat Ryanair verkeerd heeft gedaan, is niet helemaal duidelijk. Wel dat voor het bedrijf een opschorting van alle vliegverkeer op de Italiaanse luchthavens dreigt. Passagiers die bij Ryanair al een ticket hebben geboekt zouden dan op kosten van het bedrijf een andere oplossing moeten zoeken.

ENAC heeft zowel Ryanair zelf als de Ierse luchtvaartautoriteit geïnformeerd over de zaak. Ryanair ontkent elke inbreuk tegen de geldende regels.

Ryanair clasht ook met de luchtvaartautoriteiten in Wales

De Ierse budgetvlieger clasht ook met de luchtvaartautoriteiten in Wales. De lokale minister van Transport vroeg het bedrijf om alle vluchten naar en van Spanje en Portugal op te schorten in verband met de lockdown. Burgers mochten zich tijdens de lockdown namelijk niet verder dan 5 km van hun woning begeven.

Ryanair negeerde de vraag. CEO Eddie Wilson antwoordde dat het de vluchten enkel zou annuleren indien de internationale luchthaven van Cardiff gesloten werd. De vluchten zaten volgens Ryanair al vol en er was onvoldoende tijd om passagiers andere opties aan te bieden. De al noodlijdende luchtvaartmaatschappij zou daarenboven ook nog eens massa’s geld moeten ophoesten om passagiers schadeloos te stellen.

Meer