Fase 2: ‘Leren samenleven met het virus’. Italië ontvouwt zijn plannen

Italië was vorige maand het eerste Europese land dat strikte lockdownmaatregelen invoerde. Premier Giuseppe Conte heeft onlangs de verlenging van die maatregelen tot 13 april bevestigd. Maar Italië zal ook het eerste land zijn dat de ziekte onder controle heeft en de samenleving opnieuw zal openen. Dat zal geleidelijk aan gebeuren. Misschien al vanaf 4 mei, maar meer waarschijnlijk pas rond 16 mei.

In Italië registreerde men zondag naast het kleinste aantal overlijdens in 17 dagen ook een daling van het aantal bevestigde gevallen met 10%. Het aantal personen op intensieve zorgen steeg er voor het eerst sinds de uitbraak niet. De cijfers voeden de hoop dat het virus in Italië over zijn piek is.

Leren samenleven met het virus

Volgens premier Conte is zijn land op de goede weg en zouden vele van de inspanningen die tot nog toe werden gedaan vruchteloos blijken, indien de maatregelen te vroeg worden opgeheven. ‘We zouden daar een hoge prijs voor betalen’, zei Conte. ‘Als we ze nu zouden opheffen, zouden al onze inspanningen tevergeefs zijn geweest. Daarna begint fase 2, waarin we zullen moeten leren samenleven met het virus.’ 

Overal ter wereld wordt gepraat over het heropenen van de economie. Meestal wordt dan gespeculeerd over wanneer dat kan gebeuren. Over hoe dat moet gebeuren hoor je minder. Zo kondigde Denemarken vorige week aan dat de samenleving na het Paasweekeinde terug open zou kunnen. Een plan stelden de Denen nog niet voor. Premier Conte liet al wel in zijn kaarten kijken.

Fase 2 zal worden opgestart eens de verspreiding van het virus onder controle is en de situatie in de ziekenhuizen opnieuw naar normaal evolueert. Volgens de scenario’s die momenteel door het technisch-wetenschappelijk comité worden uitgetekend zou dat vanaf 4 mei kunnen gebeuren, maar waarschijnlijk pas rond 16 mei.  

(Sergio Agazzi/Fotogramma/IPA/ABACAPRESS.COM)

Fase 2

Het opheffen van de lockdownmaatregelen zal niet van de ene dag op de andere plaatsvinden, maar zal in verschillende fases gebeuren. 

  1. Daarbij zal onderscheid worden gemaakt tussen beroepsactiviteiten, leeftijdsgroepen en regio’s. Met de verplichting voor iedereen om een masker te dragen en ’social distancing’ te respecteren. 
  2. Ook willen de Italianen naar Zuid-Koreaans model een app beschikbaar maken die toelaat na te gaan met wie positief testende personen, in de 48 uur die voorafgingen aan de test, in contact zijn geweest.
  3. Openbaar vervoer zal heropstarten maar mits strenge controles in verband met het naleven van ‘social distancing’. Slechts één op elke twee zitplaatsen zal daarbij kunnen worden ingenomen.
  4. Serologische tests moeten dan aangeven wie echt besmet is, wat het mogelijk moet maken die mensen te onderscheiden die immuun zijn en die terug aan de slag kunnen.
  5. De eerste fabrieken die worden heropend zullen de fabrieken zijn die overeenkomsten hebben ondertekend met de vakbonden en die de veiligheid van de werknemers op het gebied van gezondheid garanderen.
  6. Daarna volgen kleinere ondernemingen, zoals bijvoorbeeld ateliers, schoenmakers, schrijnwerkers en andere ambachtslui, waar nauw contact met de klant niet essentieel is. Kapsalons en schoonheidsinstituten zullen wat langer moeten wachten.
  7. De horeca, musea en bioscopen, waar ’social distancing’  moeilijker af te dwingen is, zullen laatst heropenen.
  8. Wetenschappers kijken ook naar de bevolking in zijn geheel. Vrouwen lijken minder last van het virus te hebben dan mannen. Het einde van de lockdown zou in eerste instantie betrekking kunnen hebben op Italianen onder de 55 jaar. Wie ouder is dan 70 en deel uitmaakt van de meest kwetsbare groep, zou gedwongen kunnen worden om langer thuis te blijven. 
  9. De versoepeling van de lockdownmaatregelen zal ook verschillen van regio tot regio. De regio’s Trentino-Alto Adige, Basilicata en Valle d’Aosta zouden begin april geen nieuwe besmettingen meer registeren. Toscane zal pas midden mei in deze situatie verkeren. De lockdown zou eerst kunnen worden opgeheven op Sardinië en Sicilië, die weinig te lijden hebben gehad van de epidemie. Emilia-Romagna en Lombardije zouden dan als laatste terug open gaan. 

De Italiaanse regering sluit een beperkte terugkeer van de ziekte op een later tijdstip niet uit. De kans bestaat dat dan strengere, maar tegelijkertijd meer specifieke en gerichte maatregelen worden ingevoerd.

In de Italiaanse senaat worden geen risico’s genomen.
Meer