Denemarken plant de geleidelijke terugkeer naar een normale gang van zaken vanaf Pasen

‘Indien de cijfers de volgende twee weken stabiel blijven, zal de regering een geleidelijke en gecontroleerde heropening van de samenleving opstarten.’ Dat heeft de Deense premier Mette Frederiksen aangekondigd.

Denemarken was een van de eerste landen dat zijn grenzen sloot. Dat gebeurde op 13 maart. Ondertussen stierven in het land 104 mensen aan het coronavirus. 535 verblijven nog in het ziekenhuis, waarvan 146 op intensive care.

Volgens de premier zijn er voldoende aanwijzingen dat het land er in is geslaagd de infectiecurve af te vlakken. Ze baseert haar uitlatingen op de voorspellingen van het Deense onderzoeksinstituut SSI (Statens Serum Institut). Volgens het SSI ‘wordt de heropening een langdurig proces, waaraan hoge eisen moeten worden gesteld en waarbij constant rekening moet worden gehouden met de werkomgeving en nieuw besmettingsgevaar’. 

Het respecteren van ‘social distancing’ en behouden van maatregelen rond telewerk, virtuele vergaderingen en goede hygiëne is daarbij cruciaal. De versoepeling van de maatregelen kan enkel gebeuren indien de dreiging van het virus blijft afnemen. Ook moet de bevolking de regels blijven naleven.

Volgende etappe wordt heel moeilijk

De Deense regering heeft momenteel nog geen plan voor de geleidelijke heropening van de samenleving voorgesteld. ‘Ook de volgende etappe zal heel moeilijk zijn, want het virus blijft nog lang onder ons’, aldus Mette Frederiksen. ‘We kunnen dan ook nog geen gedetailleerd plan voorstellen.’

De premier had het wel over de spreiding van werk en verkeer tijdens de spitsuren. Ook zullen de plannen voor de heropening worden opgesteld op basis van de aanbevelingen van de medische sector en in samenwerking met de partijen die in het parlement zetelen. De Deense grenzen gaan nog niet open. Dat om zeker geen nieuwe gevallen te importeren Ook hangt de heropening sterk af van wat er de komende twee weken gebeurt. Maar als alles naar wens verloopt kan Denemarken na Pasen een eerste stap zetten naar de normalisering.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20