Israëlische vrouw toverde kleine Bitcoin-investering om naar fortuin van 320.000 dollar, maar de bank weigert haar te betalen

De 69-jarige Esther Freeman wist haar Bitcoin-investering van 3.000 dollar te verhonderdvoudigen. Nu wil de vrouw een som van 320.000 dollar overschrijven naar haar bankrekening. De bank weigert dit echter te doen.

De gepensioneerde Israëlische Esther Freeman pompte 8 jaar geleden een bedrag van 10.000 Nieuwe Israëlische sjekel (zo’n 3.000 dollar) in Bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld volgens marktwaarde. Vandaag de dag komt die investering neer op een miljoen sjekels, ofwel meer dan 320.000 dollar.

Freeman verkocht inmiddels haar Bitcoins al. De vrouw heeft lang genoeg gewacht op het rendement van haar investering en wil haar crypto nu verzilveren. Haar lokale bank, de Bank Hapoalim, weigert echter de overschrijving van Freemans cryptobeurs naar haar bankrekening door te voeren. Volgens de bank zou de initiële investering van Freeman mogelijk gebruikt zijn door criminelen om illegale activiteiten te financieren.

Gebruik van cash is het excuus

Freeman besloot aanvankelijk in de cryptomarkt te stappen vanwege wat haar zoon en neefjes vertelden over Bitcoin. “Ik had echter nooit gedacht dat ik, een onschuldige burger zonder enige kennis, 10.000 sjekels zou kunnen veranderen in een miljoen sjekels”.

Maar Bank Hapoalim weigert vooralsnog de dame een sjekel-miljonair te maken. Volgens de bank zou de investering van 10.000 sjekels in 2013 gedaan zijn met cashgeld. Daardoor zou het geld later mogelijk gebruikt zijn door criminelen die geld witwassen of terroristen financieren, meent Bank Hapoalim. De bank onderstreept ook dat “digitale munten anoniem en ongecontroleerd gebruikt kunnen worden om de financiële factoren die van toepassing zijn op het antiwitwas- en terrorismefinanciering-regime te omzeilen”.

Cryptobedrijven behandelen zoals banken

Freeman laat zich echter niet doen. Ze nam een advocaat aan en sleept de bank nu voor de rechtbank. Volgens de gepensioneerde vrouw was ze jarenlang een loyale klant van de bank en heeft ze bovendien het geld dringend nodig om haar kinderen te ondersteunen. “De bank kent mijn zaken. Ik heb alleen geld bij Bank Hapoalim. Ik doe niet aan witwassen of andere zaken buiten de bank. Ik ben gepensioneerd en wil één van mijn kinderen aan een appartement helpen,” zei Freeman tegen de Israëlische site Ynet.

Shaul Zioni, de advocaat van Freeman, liet ook zijn licht schijnen op de hele zaak. Hij wil dat de rechter verklaart dat de investering van Freeman “bekend, duidelijk en gestaafd door referenties” is. Volgens Zioni hield Freeman haar Bitcoins over de jaren heen bij in verschillende cryptowallets, waarmee ze geen andere transacties maakte. Als dit klopt, zou Freeman een sterke zaak hebben tegen de bank, die moeilijk zal kunnen aantonen dat het geld van de vrouw effectief door misdadigers zou gebruikt zijn.

De Israëlische rechtbank liet al weten dat financiële instellingen hun klanten niet mogen beperken omdat ze beleggen in digitale activa. Ondertussen werken de autoriteiten in Israël aan een nieuwe wetgeving rond het tegenhouden van de financiering van terreur via cryptomunten. Als de antiterreurwetten voor banken ook van toepassing zouden zijn op digitale munten, zullen alle cryptobedrijven in het land ook hun transacties net zoals banken moeten aangeven bij de overheid.

Winst uit crypto verzilveren niet altijd even makkelijk

Deze zaak is een interessante case die zich in de komende jaren wellicht verschillende keren zal herhalen, ook in ons land. Steeds meer cryptobeleggers zullen proberen om de winsten uit hun beleggingen in digitale munten te verzilveren, en daarbij soms tegengewerkt worden door banken. 

Verschillende Belgische banken controleren steeds vaker transacties van klanten die afkomstig zijn van specifieke platforms die niet erkend zijn of waarvan de vergunning is ingetrokken, wat bij verschillende cryptobeurzen het geval kan zijn. Het lijkt er ook op dat elke bank in ons land het momenteel anders aanpakt.

“In de praktijk kan een geïnitieerde transactie door het instrument dat de transacties screent , worden afgewezen. In tegenstelling tot andere banken verbieden wij onze klanten echter niet om in cryptocurrencies te handelen. Wij aanvaarden echter geen particuliere of professionele cliënten die hun brood verdienen met de handel in cryptocurrencies (d.w.z. “crypto trader“). Tot slot passen wij verscherpte due diligence-normen toe op bedrijven die specifieke diensten verlenen in de crypto-omgeving, zoals wallets,” laat de bank ING weten aan Business AM.

(kg)

Meer