Eerste bankakkoord tussen Israël en Verenigde Arabische Emiraten

Bank Hapoalim, de grootste kredietverstrekker van Israël, heeft met zijn sectorgenoot EDB Bank uit Dubai een samenwerkingsakkoord ondertekend. De overeenkomst kadert in het akkoord dat de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël hebben bereikt om de betrekkingen tussen beide landen te normaliseren.

Door de overeenkomst tussen beide banken moet de handel tussen de twee naties een stimulans krijgen. De instellingen noemen het nieuwe akkoord een historische stap.

Mogelijkheden

‘De samenwerking biedt onze klanten een opportuniteit om hun activiteiten verder uit te breiden,’ betoogde Shayne Nelson, directeur van de EDB Bank, in een commentaar op de overeenkomst. ‘De samenwerking laat de EDB Bank toe aan zijn partners ook een breder actieterrein aan te bieden.’

Dov Kotler, topman van de Bank Hapoalim, wees eveneens op de meerwaarde van het akkoord. Hij voegde eraan toe dat de overeenkomst de klanten van de Israëlische bank voortaan in staat zal stellen om met partners uit de Verenigde Arabische Emiraten rechtstreeks handel te drijven.

Hij hoopte dat de emiraten tevens een uitvalsbasis kunnen worden voor een verdere uitbreiding naar andere landen in de regio.

Vredesakkoorden

Midden augustus maakten Israël en de Verenigde Arabische Emiraten bekend hun politieke betrekkingen te normaliseren. Inmiddels heeft ook Bahrein zich daarbij aangesloten.

Egypte sloot al op het einde van de jaren zeventig van de voorbije eeuw met Israël een vredesverdrag. Jordanië volgde dat Egyptische voorbeeld in het midden van de jaren negentig.

De Palestijnse premier Mohammed Shtayyeh reageerde daarentegen ontgoocheld op de toenadering tussen Israël en de emiraten. Hij maakte daarbij gewag van een donkere dag in de geschiedenis van de Arabische wereld.

Ook op wetenschappelijk gebied worden tussen Israël en de emiraten naar mogelijke samenwerkingen gezocht. Inmiddels is er op dat vlak al een akkoord ondertekend door het Weizmann Institute of Science in Tel Aviv en de Mohamed Bin Zayed University of Artificial Intelligence in Masdar City (Abu Dhabi).

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.