Israël en Verenigde Arabische Emiraten komen tot historisch akkoord

De Verenigde Arabische Emiraten en Israël zijn tot een historisch vergelijk gekomen. Het akkoord is mee bewerkstelligd door de Amerikaanse president Donald Trump.

Een belangrijk onderdeel van het vredesakkoord is dat Israël belooft om geen Palestijnse gebieden meer in te nemen, op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal in plaats daarvan de focus van zijn land verleggen op diplomatische relaties met andere Arabische landen.

Staat Israël

Omdat het akkoord Israël beschrijft als staat, geldt het enigszins als erkenning van het land Israël als dusdanig. Dat maakt het document, ondertekend door de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, bijzonder waardevol.

Daardoor kan het nu ook officieel diplomatische relaties opstarten met een heel aantal landen. Dat lukte wel eerder al met buren Jordanië en Egypte, maar niet met de belangrijke Golfstaten.

De VAE en Israël zullen in de komende weken samenzitten om een aantal handelsovereenkomsten te sluiten. Specifiek gaat het over investeringen, toerisme, veiligheid, telecom, technologie, directe vluchten, energie, gezondheidszorg, cultuur, ambassades en het milieu. De lijst is niet exhaustief, er komen wellicht nog belangrijke zaken op de agenda.

Corona

Hot topic is uiteraard het coronavirus. ‘De Verenigde Arabische Emiraten en Israel zullen meteen hun samenwerking met elkaar uitbreiden en versnellen wat de ontwikkeling van een coronavaccin betreft.’

De Amerikaanse president kondigde het nieuws in zijn geheel eigen stijl aan op Twitter.

‘GIGANTISCHE doorbraak vandaag! Historisch vredesakkoord tussen onze twee GEWELDIGE vrienden, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten’, staat er te lezen. Netanyahu hield het op een retweet van de woorden van Trump en zette er de woorden ‘Een Historische Dag’ bij, in het Hebreeuws.

De premier van de Emiraten, Mohamed Bin Zayed tweette in het Arabisch dat: ‘Tijdens een telefoongesprek met President Trump en premier Netanyahu werd er een overeenkomst bereikt om verdere annexatie van Palestijnse territoria te stoppen. De VAE en Israël zijn het ook eens dat ze zullen samenwerken en een stappenplan zullen uitwerken om een bilaterale relatie op te zetten.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.