De ultieme ironie: Hillary Clinton meent dat cryptomunten landen “kunnen destabiliseren”

Voormalig presidentieel kandidaat Hillary Clinton zei vrijdag dat cryptomunten het potentieel hebben om de status van de dollar als reservemunt te ondermijnen en volledige landen zouden kunnen destabiliseren. Waar heeft de politica, die zelf een handje weg heeft van landen destabiliseren, het eigenlijk over?

Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vindt cryptomunten, de gedecentraliseerde digitale munteenheden die bestaan op blockchaintechnologie, “zeer interessant en exotisch”. Maar ze hebben ook het potentieel om de dominantie van de dollar te ondergraven, vindt Clinton. Ze zouden ook voor andere sinistere doeleinden kunnen dienen, zoals het destabiliseren van volledige naties.

Die uitspraken deed Clinton vrijdag op het New Economy Forum, een conferentie van persagentschap Bloomberg. In handen van de verkeerde personen – Clinton verwijst naar Russisch staatsleider Vladimir Poetin –  zouden cryptomunten een directe bedreiging vormen voor het overleven van democratische natiestaten. “Er is een hele nieuwe laag aan activiteiten opgedoken die extreem destabiliserend kunnen zijn in de handen van de foute personen. Het kan zeker een bedreiging vormen voor de wereldwijde valutamarkten”, mijmert Clinton.

Trump en Clinton delen een haat voor crypto

Met zulke uitspraken schaart Clinton zich duidelijk achter partijgenoot en Amerikaans president Joe Biden. Die toont zich met een strakker wetskader voor crypto ook duidelijk bezorgd over het nationale risico dat gedecentraliseerde munten kunnen vormen voor de dominantie van het Amerikaanse financiële systeem.

Hier hebben Clinton en Biden wellicht een punt. Indien landen zoals Noord-Korea zouden beslissen om via cryptotransacties door de VS opgelegde sancties te omzeilen, zou dat het belangrijkste drukkingsmiddel van Amerikaanse regelgevers, zijn globale financiële systeem, onschadelijk maken. Enkel met dat instrument kunnen bepaalde zaken worden afgedwongen van schurkenstaten zonder over te gaan op geweld.

Vreemd genoeg valt het standpunt van Clinton voor een keer ook te rijmen met dat van aartsrivaal Donald Trump. De voormalige Amerikaanse president noemde Bitcoin, de grootste cryptomunt met een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar, in juni “oplichterij”. Trump onderstreepte ook dat cryptomunten met de dollar kunnen concurreren om de grootste wereldwijde reservemunt te worden.

Hillary de havik

Dat Clinton gedecentraliseerde crypto het potentieel toeschrijft om landen te destabiliseren is, zacht uitgedrukt, nogal ironisch. En intellectueel oneerlijk.

Om te beginnen is het onmogelijk voor overheden om cryptomunten te gebruiken als een soort wapen om landen te ontwrichten. De gedecentraliseerde natuur van blockchain, de technologie achter crypto’s, maakt dat volstrekt onmogelijk. Dat munten zoals Bitcoin, met hun ingebouwde deflatoire aard, het van nature beter doen dan de Amerikaanse dollar, die kreunt onder uitzonderlijk hevige inflatie, is niet het werk van boeman Poetin. De schuld daarvan ligt eerder bij de Amerikaanse Federal Reserve, die a volonté geld blijft bijdrukken.

Ten tweede is de economie van El Salvador niet spontaan ingestort nadat het Bitcoin in juni in gebruik nam als wettig betaalmiddel. Integendeel zelfs. Het land bouwt aan 20 nieuwe scholen en trok een dierenziekenhuis op met de winsten die het uit Bitcoin haalde. De cryptomunt is al een pak verdienstelijker gebleken voor het Centraal-Amerikaanse land dan de dollar.

Tenslotte moet gezegd worden dat Clinton misschien wel het handboek heeft geschreven voor hoe je het best een land kan destabiliseren. De desastreuze beslissingen van Clinton tijdens de Eerste Libische Burgeroorlog leidden tot een stevige ontwrichting van die samenleving, die vandaag de dag nog steeds nazindert. Dat Clinton zich dus zo uitspreekt over een innovatieve fintech, die ze wellicht zelf niet volledig doorgrondt, valt dus de ultieme ironie te noemen.

(kg)

Meer