Regering-Biden overweegt uitvoerend bevel over cryptomunten

De Amerikaanse regering speelt met het idee om een uitvoerend bevel uit te vaardigen over cryptocurrencies. De richtlijn zou federale agentschappen verplichten om de crypto-industrie te bestuderen en aanbevelingen te doen over het toezicht erop. Dat berichtte financieel persagentschap Bloomberg vrijdag, onder vermelding van niet nader genoemde bronnen.

De Amerikaanse regering zou haar inspanningen kunnen uitbreiden om de sector van de digitale activa, die ongeveer 2 biljoen dollar vertegenwoordigt, te bestuderen en te reguleren.

Een decreet zou het ministerie van Financiën, het ministerie van Handel, de National Science Foundation (een agentschap dat alle niet-medisch wetenschappelijk onderzoek coördineert, red.) en nationale veiligheidsagentschappen omvatten.

De agentschappen zouden verzocht worden de verschillende aspecten van de industrie te bestuderen. Daarnaast zou het decreet “de verantwoordelijkheden” verduidelijken die verschillende agentschappen hebben rond crypto en blockchain.

Verzoeken om commentaar aan het Witte Huis, de commoditymarkt-toezichthouder CFTC (Commodity Futures Trading Commission, red.) en de beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission, red.) werden niet onmiddellijk beantwoord, schrijft Bloomberg. Ook het ministerie van Financiën weigerde commentaar te geven.

“Sprintteam”

Federale agentschappen in de VS zijn al jaren bezig met het bestuderen of verstrekken van regelgevende richtlijnen voor de sector van de digitale activa. De nationale banktoezichthouder OCC (het Office of the Comptroller of the Currency, red.), de SEC en de CFTC hebben onder meer adviesgevende breven en informele verklaringen uitgegeven om aan te geven hoe verschillende aspecten van de crypto-industrie moeten voldoen aan de federale wetgeving.

De OCC, depositogarantiestelsel FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation, red.) en centrale bankenkoepel Federal Reserve – drie federale banktoezichthouders – vormden eerder dit jaar een “sprintteam” om hun werk rond crypto te coördineren.

Volgens het rapport van Bloomberg zou een van de bepalingen van het uitvoerend bevel deze inspanning coördineren.

Stablecoins vergelijkbaar met banken

De regering Biden heeft het werk van de Amerikaanse overheid rond crypto de voorbije maanden opgedreven. In september heeft het Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control voor het eerst een cryptobeurs gesanctioneerd als onderdeel van zijn reactie op een golf van ransomware-aanvallen.

De werkgroep financiële markten van de president zal zich ook buigen over een rapport waarin het Congres wordt aanbevolen wettelijke verplichtingen in te voeren voor emittenten van stablecoins. Hierdoor worden deze entiteiten vergelijkbaar met banken.

De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, zal ook rapporten uitbrengen over stablecoins – tokens voor digitale activa waarvan de waarde gekoppeld is aan een ander activum, zoals de Amerikaanse dollar – en digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s).

Bij het schrijven stonden zowat alle cryptokoersen lichtjes in het rood.

Lees ook

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20