Iran wil 20 procent verrijkt uranium produceren: een klap voor Joe Biden

Teheran schendt opnieuw het akkoord van Wenen. Een escalatie die de Verenigde Staten zorgen baart, aangezien de president Joe Biden na vier jaar spanning tussen Iran en Trump een ommekeer probeert te maken.

Wat er nog overbleef van de Weense akkoorden over de non-proliferatie van het nucleaire arsenaal, en met name over het Iraanse programma, is zojuist in duigen gevallen. Volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) is Iran van plan om “uraniummetaal te produceren met een verrijkingspercentage van 20 procent”; hetgeen een totale schending inhoudt van de internationale verplichtingen van het land.

De Iraniërs beweren dat dit uranium zal worden gebruikt voor medische doeleinden, zoals röntgenstralen. Maar de internationale opinie laat zich niet misleiden en ziet dit als een voorwendsel om de experimenten voor militaire doeleinden te hervatten.

“Iran heeft geen geloofwaardige civiele behoefte om uraniumproductie of onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voort te zetten die een belangrijke stap vormen in de ontwikkeling van een kernwapen”, zeiden de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk in een gezamenlijke verklaring. Washington heeft het over een nieuwe provocatie. “Het is verontrustend dat Iran ervoor heeft gekozen te escaleren met experimenten die van belang zijn voor kernwapenonderzoek”, zei Ned Price, woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elke 4 jaar een andere mening

Deze aankondiging is een klap voor Joe Biden. De nieuwe Amerikaanse president probeert al enkele maanden de brokstukken op te rapen die zijn voorganger Donald Trump heeft stukgeslagen in alles wat met diplomatie te maken heeft.

De betrekkingen met Iran, die traditioneel gespannen zijn, worden overigens verder bemoeilijkt door het feit dat Trump de Verenigde Staten in 2018 uit de akkoorden van Wenen had teruggetrokken en de sancties tegen Iran opnieuw instelde, terwijl het land duidelijk aan zijn verplichtingen voldeed.

Joe Biden probeert sinds zijn intrede in het Witte Huis weer op een gezondere basis te herbeginnen, maar de Iraniërs maken het hem niet gemakkelijk: ondanks de hervatting van de onderhandelingen heeft Teheran beperkingen opgelegd aan de IAEA-controles en is het begonnen met de productie van uraniummetaal voor wetenschappelijke onderzoeksdoeleinden. Tot grote bezorgdheid van de internationale gemeenschap, die dit ziet als een risico van nucleaire proliferatie in het Midden-Oosten. Maar wat is, vanuit Iraans oogpunt, de waarde van het Amerikaanse woord als het elke vier jaar verandert?

(am)

Lees ook:

Meer