In Tsjechië wint het gezond verstand: regering opent volgende week weer enkele scholen en heft avondklok op

De Tsjechische regering voert haar eerste versoepelingen door in verband met het coronavirus. Herwonnen vrijheden zijn onder meer het einde van de avondklok om 21 uur en de mogelijkheid tot het bezoeken van vooraf geselecteerde winkels. Dat gaf de regering te verstaan aan persbureau Reuters.

Ook zullen sommige klassen van basisscholen heropenen en wordt er een einde gemaakt aan de beperking van het verkeer tussen districten. Op 11 april zal de noodtoestand, na meer dan zes maanden, aflopen.

Tsjechië is een van de landen die het hardst door Covid-19 zijn getroffen. Sinds september vorig jaar is het aantal besmettingen er drie keer zo hoog opgelopen, terwijl er kritiek was op het feit dat de regering herhaaldelijk te laat heeft gereageerd om de epidemie in te dammen.

Langst gesloten scholen

Volgens gegevens van Unesco zijn de Tsjechische scholen het afgelopen jaar in de Europese Unie het langst volledig of gedeeltelijk gesloten geweest.

De heropening gebeurt voorzichtig. In de hogere klassen van het basisonderwijs, de middelbare scholen, de universiteiten en de kleuterscholen wordt nog steeds, met uitzondering van de kleuterklas, op afstand lesgegeven.

De autoriteiten zullen de lessen wekelijks laten rouleren tussen school en thuis om het risico op een herhaling van de laatste golf (die de scholen vanaf 1 maart volledig heeft moeten sluiten), te beperken.

Kinderen moeten twee keer per week een antigeensneltest ondergaan.

27.000 doden

Het land met 10,7 miljoen inwoners telt meer dan 27.000 doden. Dat is het hoogste aantal ter wereld per hoofd van de bevolking, volgens Our World in Data.

De meeste winkels, restaurants en diensten zijn sinds oktober bijna ononderbroken gesloten.

Veel handelszaken zullen echter dicht blijven. Enkele sectoren, zoals boerenmarkten, kantoorbenodigdheden en kinderkledingwinkels, zullen weer open mogen, evenals openluchtruimten in dierentuinen en botanische tuinen.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20