België steekt Tsjechië voorbij als Europese ‘koploper’ in coronabesmettingen

België is telt voortaan het hoogste aantal coronagevallen per 100.000 inwoner van alle Europese landen. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).

Het ECDC verzamelt de gegevens rond de incidentie van Covid-19 in de 27 landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe ging Tsjechië ons land vooraf, maar dat is dus niet langer het geval. België telde de voorbije twee weken 1.390,9 gevallen per 100.000 inwoners.

Tsjechië telt op dit moment 1.379,8 besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken. Op verre afstand volgen Luxemburg (760,4), Slovenië (732,8) en Nederland (694,1). Wat het aantal coronagerelateerde overlijdens betreft, spant Tsjechië nog altijd de kroon. Het zijn er 12,3 per 100.000 inwoners op twee weken. In België is dat cijfer, met 5,8 overlijdens, momenteel het op één na hoogste van Europa.

Later op dinsdag blaast de Vlaamse regering verzamelen om strengere coronamaatregelen uit te vaardigen, nadat Wallonië en Brussel dat afgelopen weekend al deden. De vergadering komt er op aandringen van virologen, gouverneurs en lokale burgemeesters. Op tafel liggen een uitbreiding van de avondklok, een verdere inperking van het sportieve en culturele leven en een verruiming van het afstandsonderwijs.

Aan het einde van deze week komen de federale en deelstaatregeringen samen in het Overlegcomité. De beloofde vergadering op vrijdagnamiddag zal draaien rond de evaluatie van de horecasluiting, al beseft iedereen dat een heropening er onmogelijk komt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20