Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

In Beverly Hills mag weldra geen sigaret meer worden verkocht

Logo Business AM
Economie

07/06/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Amerikaanse stad Beverly Hills wil over twee jaar volledig rookvrij zijn. De gemeenteraad heeft beslist om de verkoop van tabaksproducten te verkopen. Volgens John Mirisch, burgemeester van Beverly Hills, realiseert zijn stad daarmee een nationale primeur. Beverly Hills – een stad die vooral bekend staat als woonplaats van beroemdheden en andere vermogende individuen – hanteert al langer een strikte tabakswetgeving. De verkoop van geparfumeerde tabaksproducten werd in Beverly Hills eerder al verboden.

Het verbod werd door de gemeenteraad van Beverly Hills, een voorstad van Los Angeles, unaniem goedgekeurd. De maatregel heeft betrekking op de verkoop van diverse nicotine-producten. Het gaat niet alleen om traditionele sigaretten, maar ook om pruimtabak en elektronische producten.

Kinderen

Het verbod is van toepassing op kruidenierszaken, benzinestations en apothekers. In Beverly Hills is het al langer verboden om op straat of in parken te roken. Dat verbod geldt ook voor appartementsgebouwen. “Door het verwijderen van tabaksproducten, waaronder de populaire e-sigaretten, uit de winkelrekken, kan de stad beletten dat kinderen een interesse in nicotine opbouwen,” aldus burgemeester Mirisch.

Kinderen zullen volgens Mirisch geen interesse krijgen om met roken te starten wanneer ze ervaren dat het gedrag niet cool wordt beschouwd en zelfs schadelijk blijkt. “Californië heeft al een van de laagste percentages van roken in het hele land,” benadrukt Ruth Malone, professor gedragswetenschappen aan de University of California. “Alleen Utah laat betere cijfers optekenen.”

“Het is niet de eerste keer dat overheden een dergelijke poging hebben ondernomen. Men moet beseffen dat de sigaret het meest dodelijke consumentenproduct uit de geschiedenis is. Het is dan ook logisch dat iemand zou benadrukken dat deze goederen te gevaarlijk zijn om op elke straathoek te worden verkocht.”

Hotels

De nieuwe wet zal een paar uitzonderingen hebben. Omdat Beverly Hills veel internationale bezoekers heeft, zullen de conciërges van de lokale hotels aan geregistreerde gasten nog steeds sigaretten kunnen verkopen. De drie bestaande sigarenlounges in de stad zullen eveneens een vrijstelling krijgen.

Lili Bosse, gemeenteraadslid van Beverly Hills, verduidelijkte dat de maatregel niet bedoeld is om mensen te vertellen dat ze niet kunnen roken. “Wel geeft de gemeenteraad een signaal dat de stad het tabaksgebruik niet langer zal helpen ondersteunen,” aldus Bosse. “Een individu heeft het recht om te roken, maar Beverly Hills zal aan de verkoop van het product niet deelnemen.”

De maatregel kadert volgens Bosse in een breder beleid van Beverly Hills om zich op de gezondheid – fysiek, mentaal en emotioneel – te focussen. Het verbod gaat gepaard met een programma dat inwoners wil begeleiden om met roken te stoppen. Geïnteresseerden zullen aan dit programma gratis kunnen deelnemen.

Professor Malone zegt te hopen dat het verbod ook andere steden zal inspireren. “Mensen gebruikten in de negentiende eeuw al tabak,” verduidelijkt Malone. “Er was echter geen sprake van de gigantische aantallen slachtoffers, zoals nu het geval is. Die periode kende nog geen machinaal geproduceerde sigaret en agressieve marketing.”

De American Lung Association heeft positief gereageerd op de beslissing van Beverly Hills.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO