Sigarettenproducenten moeten nu op tv toegeven dat roken dodelijk is

“Meer mensen sterven elk jaar aan de gevolgen van roken dan door moord, aids, zelfmoord, drugs, auto-ongevallen en alcohol gecombineerd.” Het is niet iets dat sigarettenproducenten graag zeggen, maar toch is het wat de makers van Marlboro, Camel en Lucky Strike-sigaretten in een informatiecampagne op de Amerikaanse televisie zullen moeten meedelen. In ‘prime time’ dan nog wel.

De campagne start eind november en is het resultaat van een 18 jaar aanslepende rechtszaak die het Amerikaanse Ministerie van Justitie had ingespannen tegen drie grote tabaksfabrikanten, die ondertussen zijn gefusioneerd tot twee: British American Tobacco en Altria. De bedrijven hebben er mee ingestemd de informatiecampagne te betalen als compensatie voor het decennialang misleiden van het grote publiek over de gevolgen van roken.

5 verschillende slogans

Tijdens de campagne zullen naast de bovenstaande nog 4 ander slogans aan bod komen:

“Roken doodt gemiddeld 1.200 Amerikanen… per dag”

“Roken veroorzaakt hartklachten, leukemie, mond-, long-, maag-, nier-, blaas-, en pancreaskanker.”

“Altria, R.J. Reynolds Tobacco, Lorillard en Philip Morris USA steken doelbewust voldoende nicotine in sigaretten opdat u verslaafd raakt en blijft.”

“Vele rokers schakelen over op ‘light’-sigaretten omdat ze denken dat die minder schadelijk zijn. Dat zijn ze niet.”

De advertenties zullen 5 keer per week worden uitgezonden op de grote televisiezenders, waaronder CBS en NBC. Ook komen er paginagrote advertenties in op zijn minst 45 kranten, waaronder The New York Times en The Wall Street Journal. De advertenties zullen zowel in Engels als in het Spaans worden opgesteld.

“Big Tobacco komt goed weg”

De campagnes vormen het sluitstuk van een rechtszaak die in 1999 begon. De Amerikaanse overheid wilde zo miljarden dollars recupereren voor de aan roken gerelateerde uitgaven in de gezondheidszorg.

Maar in 2006 oordeelde de rechter de claim ongegrond. Big Tobacco werd op alle aanklachten vrijgesproken, op één na. Ze werden verplicht vijf verschillende slogans met corrigerende informatie aan het publiek te bezorgen. De slogans zullen ook op de websites van de voornoemde bedrijven en op de verpakking van hun sigaretten worden geplaatst.

Critici hebben bedenkingen bij de campagne en denken dat de tabaksbedrijven goed wegkomen. “De campagne lijkt wel ontworpen om zo weinig mogelijk jongeren te bereiken,” zegt John Boiler van de anti-tabaksorganisatie Truth Campaign. “Die kijken nog amper televisie en lezen nog minder kranten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20