Ikea werkt voor nieuwe collectie samen met Lego

Ikea werkt vaak samen met andere ontwerpers en merken, maar de laatste samenwerking is wel heel bijzonder. De Zweedse meubelketen bundelde de krachten met het Deense speelgoedmerk Lego voor een collectie die even leuk als praktisch is.

Op het eerste zicht lijkt een samenwerking tussen Ikea en Lego wat raar, maar de twee hebben veel meer gemeen dan dat hun naam uit vier letters bestaat. De twee Scandinavische merken zijn allebei specialist in stapelen, en dat wordt met de samenwerking extra in de verf gezet.

BYGGLEK

De collectie heet toepasselijk BYGGLEK, wat Zweeds is voor ‘bouwwerk’. Het gaat om opbergdozen met een ‘legovloer’ als deksel en ook een speciale LEGO-set. Met de samenwerking willen Ikea en Lego kinderen en volwassen aanzetten om samen te spelen. ‘Waar volwassenen vaak nood hebben aan structuur en organisatie, zoeken kinderen een stimulerende en creatieve omgeving waarin ze kunnen spelen, pauzeren en daarna verder spelen’, zeggen ze in een persbericht.

‘We wilden een opbergsysteem maken dat op zich ook een leuke ervaring is.’ Dat deed Ikea door op de bovenkant van de opbergdozen uit de collectie de typische ‘Lego-bobbels’ toe te voegen. Daardoor kan de opbergdoos zelf ook gebruikt worden in de bouwwerken.

Maar het komt ook van pas bij het opruimen. Zo kunnen kinderen hun bouwwerken tentoonstellen wanneer de doos opgeruimd is. Maar ze kunnen het deksel ook omgekeerd op de doos zetten. Op die manier moeten de bouwwerken, waar kinderen vaak uren aan bezig zijn geweest, niet afgebroken worden. Maar zit het wel volledig ordelijk in de doos.

Ruzie over opruimen

Voor de collectie deed Ikea een onderzoek naar spelen en opruimen bij ouders en kinderen. Daaruit bleek dat speelgoed opruimen bij veel gezinnen voor strubbelingen zorgt. Zo stoort de helft van de ouders zich aan de rommel wanneer kinderen spelen en voelen ze zich verplicht om meteen te beginnen opruimen. Zelfs al is het kind op dat moment nog aan het spelen.

Daarnaast geeft ook 90 procent van de ondervraagde kinderen aan dat hun ouders hen vragen om op te ruimen terwijl ze nog aan het spelen zijn. Door de nieuwe Lego-dozen van Ikea moeten ze dus niet Ă©cht stoppen met spelen. Maar ze kunnen hun bouwwerk omgekeerd in de doos steken en later gewoon verder spelen.

De collectie zal vanaf 1 oktober beschikbaar zijn in Europa.

Lees ook: Lego is met meer dan 10 miljard kijkers het populairste merk op YouTube

/

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20