Nederland: Hyperduurzame huizen worden op één dag gebouwd en laten bewoners ook geld verdienen

In het Nederlandse Mierlo (Brabant) komen zestien hyperduurzame sociale huurhuizen te staan die in een fabriek zijn gebouwd. De woningen worden in één dag in elkaar gezet en zijn dusdanig duurzaam dat de bewoners geld kunnen verdienen aan het huis, schrijft het AD.

Omdat de huizen zo snel in elkaar worden gezet, is de voetafdruk laag. In plaats van schadelijke stoffen worden de huizen opgebouwd met materialen als hout en hennep – die CO2 opslaan in plaats van uitstoten. De prefabhuizen zijn zo goed geïsoleerd dat een kleine installatie genoeg is om het huis warm te stoken. De zonnepanelen zorgen ervoor dat de huizen meer energie opwekken dan verbruiken. Hierdoor kunnen de huurders aan de woningen gaan verdienen.

De Optimus-huizen kunnen worden aangepast aan een, twee of drie bewoners. De huizen kunnen als permanente woning worden gebruikt maar zijn ook gemakkelijk uit elkaar te schroeven om vervolgens op een andere locatie weer op te zetten. Wel zijn de woningen duurder dan de meeste sociale huurwoningen, maar volgens de ontwikkelaars betaalt dat zich vanzelf terug door de energieopbrengsten.

Naast de proeflocatie in Mierlo worden er nog naar andere plekken gezocht om de woningen neer te zetten. Verschillende wooncorporaties hebben al laten weten interesse te hebben.

Meer