Honger in de wereld bereikt catastrofale niveaus; ook hier weegt de oorlog in Oekraïne

De honger in de wereld neemt catastrofale vormen aan. Er zijn nu vierenveertig landen waar de honger een ernstige of alarmerende noodsituatie is geworden. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Global Hunger Index van de organisaties Concern Worldwide en Welthungerhilfe, gebaseerd op data over 136 landen.

Het rapport noemt de oorlog in Oekraïne als een van de redenen waarom negen landen nu te maken hebben met alarmerende niveaus van honger.

Kinderen

Volgens het rapport heeft de honger in Somalië, Jemen, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo, Madagaskar, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Syrië, Burundi en Zuid-Soedan momenteel een alarmerend niveau bereikt. Nog eens vijfendertig andere landen – waaronder Pakistan, India en Afghanistan – worden met ernstige honger geconfronteerd.

Uit de index blijkt dat nergens in de wereld kinderen vaker met ondergewicht hebben te kampen dan in Zuid-Azië. In de Afrikaanse Sub-Sahara moeten anderzijds de hoogste niveaus van kindersterfte worden opgetekend. “De vooruitgang in de strijd tegen de honger in de wereld is grotendeels tot stilstand gekomen”, benadrukt Dominic MacSorley, chief executive van Concern Worldwide.

“Het is ontnuchterend te moeten vaststellen dat momenteel 828 miljoen mensen met ondervoeding kampen. Bovendien bestaat een groot deel van de slachtoffers uit kinderen, die in een wereld met een overvloed aan voedsel en rijkdom nochtans niet zouden mogen lijden.”

“Een giftige cocktail van gewapende conflicten, klimaatverandering en de uitbraak van de coronapandemie had al miljoenen mensen blootgesteld aan prijsschokken op de voedselmarkten en voor verdere crisissen kwetsbaar gemaakt”, verduidelijkt MacSorley.

“De oorlog in Oekraïne – met zijn domino-effect op de mondiale voorraden en prijzen van voedingsproducten, meststoffen en brandstof – heeft deze crisissen in een catastrofe veranderd. Het is dan ook van cruciaal belang dat nu wordt ingegrepen om de voedselzekerheid op een nieuwe en duurzame basis te herstellen.”

Duurzame doelstellingen

Indien dat niet gebeurt, gaat de wereld volgens het rapport een catastrofale en systematische voedselcrisis tegemoet. De onderzoekers zeggen de regeringen dan ook op te roepen om het recht op voedsel voor alle mensen wettelijk vast te leggen.

Verder wordt verwezen naar de duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties, die zich hebben voorgenomen om tegen eind dit decennium aan de honger in de wereld een einde te maken. “In werkelijkheid zullen op dat ogenblik nog steeds honderden miljoenen mensen honger lijden”, voeren de auteurs aan.

“Hoewel we de honger tegen die tijd misschien niet kunnen beëindigen, kan echter wel worden vermeden dat de situatie compleet de verkeerde kant op gaat. De onophoudelijke reeks schokken die op de wereldbevolking wegen, maken duidelijk dat er meer inspanningen nodig zullen zijn om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten.”

“Daarbij moet er ook rekening mee worden gehouden dat schokken in het ene land directe gevolgen kunnen hebben voor de koopkracht en de voedselconsumptie van de gezinnen in andere naties.”

(as)

Meer