Hoe overleef je deze 14 lastige of gevaarlijke situaties?

Van alledaagse frustraties tot echte noodsituaties … kalm blijven is de boodschap. Hier zijn 14 tips van experts uit Reader’s Digest waarmee je elke situatie kan overleven.

1. Hoe overleef je een ontslag?

Ontslagen worden is altijd een schok, en de plotse onzekerheid brengt veel frustraties met zich mee. De beste tip is natuurlijk gewoon meteen een nieuwe job te zoeken en niet stil te blijven zitten. Zorg in elk geval dat je bezig blijft, want volgens een studie naar gelukkig zijn, van de universiteit van Alberta, zouden fysieke activiteiten de levensvoldoening drie keer sterker verbeteren dan het negatieve effect van werkloosheid op ons gemoed.

2. Hoe overleef je in de wildernis?

Stel dat je ergens in de wildernis verdwaald geraakt en niet meteen hulp kunt vinden. Dan zijn er drie tips die je ter harte moet nemen:

  • Zoek water: we kunnen vrij lang zonder eten overleven, maar ons lichaam heeft wel water nodig. Je kan hooguit vier dagen overleven voor je helemaal bent uitgedroogd. Om water te vinden zoek je best naar dieren, vogels, insecten en groene vegetatie. Zij bevinden zich meestal in de buurt van een waterbron. In rotsspleten kan ook regenwater verstopt zitten.
  • Vind voedsel: in tegenstelling tot water kan ons lichaam liefst drie weken zonder voedsel. Maar je zal veel sneller last krijgen van een grommende maag. Vergeet dan niet dat er waarschijnlijk eetbare dingen in de buurt zijn: gras, lisdodde (een rietachtige plant), eikels en dennennaalden. Wees voorzichtig met bessen, al zouden de meeste paarse en blauwe bessen eetbaar moeten zijn.
  • Ga niet lopen voor wilde dieren: beren, wolven, agressieve herten, everzwijnen … Ongeacht de diersoort mag je nooit zomaar gaan lopen. De meeste wilde dieren zijn toch sneller dan ons en zullen de achtervolging inzetten. Maak je groot en sterk, zodat de dieren op hun beurt bang worden.

3. Hoe overleef je een vliegtuigcrash?

De voorbije jaren was vliegen veiliger dan ooit, maar in het geval van een crash is de kans op overleven klein. Toch zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om je kansen te verhogen:

  • Reis niet in eerste klasse: de plaatsen in eerste klasse zijn meestal het gevaarlijkst. Volgens een studie van Popular Mechanics bij twintig vliegtuigongevallen met zowel dodelijke slachtoffers als overlevenden, hebben mensen die achter de vleugels zitten zo’n 69% kans om te overleven. Voorin, waar zich de eerste klasse bevindt, is dat maar 49%. Dus als je echt vliegangst hebt, is het aan te raden een zitje achteraan te boeken.
  • Zet jezelf schrap: de uitleg van het cabinepersoneel voor het vertrek is er niet voor niets. Boeing ontdekte in een simulatie van een crash in 2015 dat passagiers meer kans hebben om te overleven wanneer ze hun gordel dragen, hun voeten plat op de grond plaatsen en hun hoofd tegen hun knieën of de stoel voor zich houden. Op die manier werden ze niet geraakt door losse voorwerpen.
  • Twijfel niet met het zuurstofmasker: wanneer het zuurstofmasker naar beneden valt, moet je dit meteen opzetten. Bij zuurstofverlies kan je in slechts twintig seconden buiten bewustzijn vallen. Ook wanneer anderen hulp nodig hebben, moet je jezelf dus altijd eerst over je eigen zuurstofmasker bekommeren.

4. Hoe overleef je een lastig gesprek?

Een eerste date, een nieuw contact, … soms komt een gesprek maar moeilijk op gang. Dit zijn drie dingen die je in deze situatie kunt doen:

  • Geef een compliment: geef de andere in het begin van het gesprek een compliment. Op die manier verspreid je meteen positieve gevoelens die je gesprekspartner zeker zal onthouden.
  • Luister: het is nooit een goed idee om zelf voortdurend het woord te voeren. Luister goed naar de andere, probeer het gesprek op gang te brengen door uit te zoeken waar hij of zij graag over praat. Door te knikken of vragen te stellen, zorg je ervoor dat je gesprekspartner aan het woord blijft en een goed gevoel heeft bij de conversatie.
  • Ontsnap: als het gesprek dan toch dood loopt, zijn er een paar zinnetjes waarmee je snel kunt ontsnappen. “Ik zal je niet langer ophouden”, of “Doe de groeten aan …” zijn ideale manieren om een punt te zetten achter de conversatie.

5. Hoe overleef je een pandemie?

Eén van de grootste gevaren voor de mens is een ziekte die op wereldwijde schaal dodelijke slachtoffers maakt. Als er ooit een erg besmettelijk virus uitbreekt, zijn dit enkele dingen die je kunt doen:

  • Sluit jezelf op: blijf binnen en ga enkel naar buiten wanneer het absoluut noodzakelijk is of je het bevel krijgt.
  • Hou mensen in je omgeving in het oog: van zodra je merkt dat iemand in je nabije omgeving symptomen vertoont, moet je hem of haar onmiddellijk in afzondering plaatsen.
  • Volg het nieuws: mogelijk wordt er een zone ingesteld die veilig is. Hou daarom een radio op batterijen bij de hand voor het geval de stroom zou uitvallen.
  • Behandel iedereen als mensen: ga elkaar niet het hoofd inslaan, iedereen blijft menselijk. Wacht geduldig tot de overheid een behandeling voor de slachtoffers klaar heeft.

6. Hoe overleef je verkiezingen?

Veel mensen huiveren bij de gedachte dat er verkiezingen aankomen. Je kan er niet aan ontsnappen, tenzij je deze dingen doet:

  • Kijk niet naar het nieuws: psychologen merkten al op dat mensen die geen televisie kijken alledaagse risico’s beter kunnen beoordelen. Er is dus niets mis mee om even geen tv te kijken.
  • Zuiver je sociale media: Google biedt extensies aan waarmee je iedere vermelding van verkiezingen uit je sociale media kunt bannen. En mocht iemand van je vrienden niet ophouden met het posten van politieke berichten, maakt die dan (tijdelijk) onzichtbaar.
  • Negeer je vrienden: als je vrienden op café toch over politiek dreigen te beginnen, ga dan eens met de hond wandelen in plaats van af te spreken.

7. Hoe overleef je in een massa volk?

Het is al vaker gebeurd dat paniek uitbreekt in een massa volk die naar een nauwe doorgang wordt gedreven. Mensen beginnen elkaar te vertrappelen en er vallen zelfs doden. Dit is wat je kunt doen:

  • Ga niet tegen de stroom in: wanneer je voelt dat je vooruit wordt geduwd, mag je je in geen geval verzetten. Dat is de snelste manier om te vallen. Ga mee met schokgolven en probeer je zijwaarts te bewegen, is de raad van Edwin Galea, gedragsspecialist van de universiteit van Greenwich.
  • Als je toch valt, ga dan in een goede houding liggen: je moet absoluut je gezicht en je borst beschermen, zodat je longen genoeg ruimte hebben om te blijven ademen. Je kan best in de positie van een foetus gaan liggen.

8. Hoe overleef je een politiecontrole?

Als de politie je vraagt met de auto naar de kant te gaan, kan je alsnog proberen om onder een boete uit te komen. Hiermee kan je de balans mogelijk in je voordeel doen hellen:

  • Doe dit: leg je handen op je stuur. Volgens politieagenten maak je daarmee duidelijk dat je met hun veiligheid bezig bent.
  • Zeg niet: “Sorry dat ik te snel reed!” Dan kan de agent volgens de wet bijna niet anders dan je een boete geven.
  • Zeg wel: “Is het mogelijk dat u me een waarschuwing kunt geven?” Wie weet, heb je geluk.

9. Hoe overleef je een prik bij de dokter?

Zo’n tien procent van de patiënten vreest een prik bij de dokter. Hier zijn een paar tips om een spuitje te overleven:

  • Wees eerlijk: zeg tegen de dokter dat je angst hebt voor een prik. Je bent niet de enige en de dokter zal je misschien kunnen helpen om te ontspannen.
  • Denk aan iets vrolijks: sluit je ogen, adem diep in en uit, en denk aan je favoriete liedje.
  • Kauwen: een beetje kauwgom kan helpen om je af te leiden van de dokter.
  • Drink geen koffie: cafeïne zal je angst vergroten, dus drink tot zes uur voor de prik geen koffie meer.

10. Hoe overleef je een wilde rit op een rollercoaster?

Voor je in een rollercoaster stapt, zijn dit enkele dingen waaraan je moet denken:

  • Ben je gezond genoeg? Veel rollercoasters lijken op een ruimtekamp voor astronauten, dus stel jezelf de vraag of je fit genoeg bent. Je organen worden door elkaar geschud, je hartritme kan tot meer dan 200 slagen per minuut stijgen, … Let goed op de veiligheidsvoorschriften voor je instapt.
  • Kies je zitplaats: wie vooraan zit, heeft het meest beangstigende zicht, maar achteraan voel je de meeste kracht. Wil je geen van beide, dan ga je best in het midden zitten.
  • Niet met een volle maag: dit klinkt logisch, maar niet iedereen houdt zich eraan. Eet nooit een zware maaltijd voor je in een rollercoaster stapt. Eet dus licht, en wacht daarna 90 minuten voor je instapt.

11. Hoe overleef je zonnebrand?

Beter voorkomen dan genezen, maar als je toch te lang in de zon hebt gezeten, kan je een aantal dingen doen om zonnebrand te behandelen. Verse komkommer koelt de huid af, maar je kan ook het zetmeel van een geraspte aardappel gebruiken.

Voorts heb je nood aan vitamine A en D. Melk helpt om deze sneller te produceren. Ga ook op een koele plaats zitten.

12. Hoe overleef je een scheiding?

Een relatie beëindigen is altijd pijnlijk, maar het is nog moeilijker als het om het einde van een huwelijk gaat. Deze dingen kan je doen om een scheiding te verwerken:

  • Schrijf de pijn weg: verschillende studies hebben aangetoond dat mensen zich minder negatief voelen wanneer ze hun emoties neerschrijven. Volgens professor James W. Pennebaker, gespecialiseerd in psychologie aan de universiteit van Texas, volstaat het al om vier dagen op rij telkens twintig minuten te schrijven.
  • Start een nieuw project: hard werken leidt je af van problemen.
  • Bekijk het door de ogen van je kinderen: in moeilijke tijden is het vaak een goed idee om te kijken hoe kinderen ermee omgaan. In een ideale situatie slaag je erin om op een positieve manier als vrienden uit elkaar te gaan.

13. Hoe overleef je de hik?

Ooit afgevraagd wat er aan de hand is wanneer je de hik hebt? De nervus vagus, een zenuw in de hersenen die naar de buik leidt, is in dat geval geïrriteerd. Daardoor trekt je middenrif ongecontroleerd samen en worden de stembanden plots afgesloten. En zo produceer je dat typische hikgeluid. Een andere vraag: hoe geraak ervan verlost?

  • Adem in een papieren zak: daardoor verhoog je het CO2-gehalte in je lichaam en kunnen de samentrekkingen stoppen.
  • Eet iets: ideaal zijn een theelepel suiker, een eetlepel pindakaas, of een lepeltje honing. De plakkerige zoetheid hiervan zou het ritme van je ademhaling moeten veranderen.
  • Gorgel met ijskoud water: de koude temperatuur zou de hik kunnen stoppen.

14. Hoe overleef je tandpijn?

Om tandpijn minder te voelen moet je de hersenen eigenlijk afleiden. Neem een ijsblokje tussen je duim en wijsvinger, want dan worden signalen naar de hersenen gestuurd, waardoor de focus op het gevoel van kou komt te liggen. Uit onderzoek blijkt dat je tot 50% minder tandpijn voelt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.