In Duitsland leven 400 tot 1.000 wolven en politici weten niet meer wat doen

In Duitsland worden steeds meer wolven gesignaleerd. De dieren steken vanuit Oost-Europa steeds vaker de Duitse grenzen over. Duitse boeren vrezen voor hun veestapel. Vanuit de agrarische sector worden dan ook drastische maatregelen geëist. Dierenbeschermers verzetten zich echter. De kwestie heeft ook in de Duitse politiek de tegenstellingen bevestigd.

Door een intensieve jacht tijdens de negentiende eeuw, werd in Duitsland de wolvenpopulatie volledig uitgeroeid. Het laatste exemplaar werd in 1904 gedood. Gedurende decennia zouden de wolven naar Oost-Europa zijn verbannen.

Toen kwam echter het einde van de koude oorlog en de demilitarisering van grensgebieden, samen met de introductie van verbeterde normen voor bosbehoud en strengere jachtregels. Dat bood aan de wolven de mogelijkheid om zich opnieuw naar het westen te begeven. Rond de voorbije eeuwwisseling zouden de eerste exemplaren vanuit Polen opnieuw de grens met Duitsland zijn overgestoken.

Boerderijen

“De Duitse wolvenpopulatie groeit gestaag aan,” schrijft het magazine The Economist. “Het voorbije jaar werden zestig roedels geteld, tegenover zevenenveertig families het jaar voordien. Gebaseerd uit die registraties kan een volledige populatie van vierhonderd dieren worden afgeleid. Voor Duitse boeren is er in werkelijkheid echter sprake van minstens duizend exemplaren.

De wolf concentreerden zich in het begin vooral in het noordoosten, maar geleidelijk hebben ze zich over de rest van het land verspreid. In Nedersaksen, een Duitse deelstaat met een intensieve veeteelt, zouden vorig jaar 403 boerderijdieren door wolven zijn gedood, tegenover 178 slachtoffers het jaar voordien.

“De Duitse boeren vragen zich af op welke manier het probleem kan worden aangepakt,” aldus nog The Economist. “De aanpak van de wolven verdeelt ook de Duitse politiek. Het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) en de liberale Freie Demokraten (FDP) staan daarbij tegenover een sterke milieupartij en de linkerzijde van het Duitse politieke landschap.”

“Terwijl de eersten op een radicale uitroeiing van de dieren aansturen, vragen de anderen een betere bescherming van het vee en een herlocatie van problematische roedels. Recent nog hielden groepen landbouwers zogenaamde wolvenwakes, waarbij grote vuren werden aangelegd om de dieren op afstand te houden en jachtbeperkingen werden bekritiseerd.”

Begin mei demonstreerdn echter ook een driehonderdtal dierenactivisten voor de Reichstag in Berlijn. De invloedrijke krant Bild kist alvast partij voor de boeren en waarschuwt dat wolven ook kinderen zouden kunnen aanvallen en doden.

Anticonceptie

Tijdens de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regeringscoalitie sloten de Christlich Demokratische Union (CDU) en de Sozialdemokratische Partei Deutschland (SPD) een akkoord dat boeren toestemming zouden moeten krijgen om wolven te doden, maar dan wel alleen als een laatste redmiddel.

Er komen ook nieuwe richtlijnen voor de jacht en lokale autoriteiten worden aangemoedigd oplossingen aan te reiken zonder de dieren te doden, zoals de plaatsing van elektrische hekken en de introductie van wolvenbecommissarissen, die de activiteit van de roedels moeten opvolgen, de boeren moeten ondersteunen en de bevolking kunnen informeren.

Eén voorstel wil de wolven anticonceptie toedienen.

Meer