De meest succesvolle openingszin van de ‘casual flirter’

In de jaren tachtig van vorige eeuw analyseerden onderzoeker Chris Kleinke en zijn collega’s de efficiëntie van een 100-tal openingszinnen in verschillende omgevingen, zoals supermarkten, bars, restaurants, wassalons, tot op het strand.

Ze concludeerden dat openingszinnen in drie categorieën kunnen worden ingedeeld: 1. Rechtstreekse openingzinnen, die eerlijk en to the point zijn, bvb.: ‘Ik ben eerder verlegen, maar zou je toch graag beter leren kennen.’ 2. Onschadelijke openingszinnen, die de ware intenties van iemand verbergen, bvb.: ‘Wat denk je van deze muziek?’ 3. Lieve, humoristische openingszinnen, waarin een vleugje humor vergezeld gaat van een grote hoeveelheid meligheid, bvb.: ‘Kom jij toevallig uit Griekenland? Nee? Daar komen toch alle godinnen (goden) vandaan..’ Zowel vrouwen als mannen vonden de derde categorie de minst aantrekkelijke.

Vrouwen verkiezen onschadelijke openingszinnen en hebben nog een grotere afkeer van lieve, humoristische zinnen dan mannen. Mannen daarentegen geven, veel meer dan vrouwen, de voorkeur aan directe openingszinnen.

Deze conclusies gelden in zowat alle omstandigheden, vrijgezellenbars inbegrepen… concludeerde Kleinke, maar dat was buiten de datingsite Badoo.com gerekend. Die ontdekte in 2010 de Heilige Graal van het flirten.

‘Compliment Success Index’

Badoo.com, dat wereldwijd een paar honderd miljoen leden beweert te hebben, analyseerde de openingszin van 200.000 online flirtgesprekken in 11 verschillende talen en stelde op basis daarvan een ‘Compliment Success Index’ op. De onderzoekers bestudeerden twee dingen: ten eerste of de openingszin sowieso enige reactie uitlokte en ten tweede of die openingszin leidde tot een langer gesprek (waarin op zijn minst 4 zinnen werden uitgewisseld door elk van beide gesprekspartners).

Lippen

De meest succesvolle openingszin bleek er een te zijn waarin de vrouw werd gecomplimenteerd om haar lippen, hoewel andere zinnen het beter deden in specifieke landen.

Amerikaanse, Franse, Italiaanse en Braziliaanse vrouwen reageerden beter op ‘Je bent mooi gekleed‘. Britse vrouwen houden van complimenten over hun benen, terwijl Spaanse vrouwen graag horen dat hun haar goed zit. Duitse en Canadese vrouwen krijgen graag een compliment over hun huid. Nederlandse en Portugese vrouwen houden dan weer meer van: ‘Je heb mooie oren’. Alle openingszinnen die in de eerste categorie van Kleinke kunnen worden ingedeeld.

Wat vrouwen vooral willen

Volgens de Britse gedragspsychologe Jo Hemmings houden vrouwen van een compliment over hun lippen omdat het een gedurfde aanpak bewijst die ook meer persoonlijk is:

‘Wat vrouwen vooral willen zijn mannen die initiatief nemen en niet rond de pot draaienVele mannen zenden een wat algemeen bericht uit naar alle vrouwen die ze benaderen, maar vrouwen begrijpen snel dat die zin niet speciaal voor hen ontworpen is.

David Givens, auteur van het boek “Love Signals: A Practical Field Guide to the Body Language of Courtship” is niet verwonderd over de resultaten: “Van in hun prille jeugd hechten vrouwen veel belang aan de vorm van hun lippen en bewerken ze die met lippenstift. Dat was al zo in het oude Egypte’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20