Welke is de veiligste plaats op een vliegtuig?

“Vliegtuigongelukken in de echte wereld hebben weinig of niets van doen met wat u in films ziet. Zelden exploderen motoren, zoals dat in Hollywoodscenario’s wel de regel lijkt. Neen, vliegtuigongevallen zijn veelal het gevolg van de opeenstapeling van kleine en ogenschijnlijk onbelangrijke defecten,” legt succesauteur Malcolm Gladwell uit in zijn besteller ‘The Outliers’.

Maar als het dan toch zo ver komt, welke plaats op het vliegtuig is dan de veiligste? Het Amerikaanse magazine Popular Mechanics bestudeerde alle vliegtuigongevallen in de Verenigde Staten sinds 1971.

De onderzoekers kwamen volgende conclusies:

Mensen die vooraan in het toestel zitten hebben 49% kans om de crash te overleven. Zit je net voor of net achter de vleugels, dan stijgt die kans tot 56%. Wie achteraan zit maakt ruim 69% om levend uit het toestel te komen. De uitleg die daarvoor wordt gegeven is dat de impact van de crash zich veel harder laat gevoelen in de cockpit.

Welke de veiligste stoel is? De stoel die zich in het midden van de laatste rij bevindt. Waarom? Het is de stoel met het grootste aantal overlevenden bij alle bestudeerde ongelukken.

Ondanks dat vliegtuigongelukken altijd grote koppen in de media halen, blijft vliegen veruit het veiligste vervoermiddel

In onderstaande grafiek uit 2012 geeft de blauwe lijn de stijging van het aantal passagiers aan; de oranje blokken de daling in het aantal dodelijke ongevallen, met licht oranje voor ongevallen, oranje voor bomaanslagen en bruin voor kapingen.

Laat u niets wijsmaken. Vliegen is niet enkel veiliger dan autorijden, het is veiliger dan wandelen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20