Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Laat u niets wijsmaken, vliegen is veiliger dan wandelen…

Logo Business AM

16/10/2016 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Telkens een vliegtuig neerstort rijst de vraag of vliegen wel veilig is. Dat is het zeker, kunnen we afleiden uit overheidsstatistieken. En vanuit een globaal standpunt is dat zeker correct. In 1989 waren er nog 66 dodelijke ongevallen; in 2016 nog amper 11. (Cijfers van het Aviation Safety Network, die geen rekening houden met sabotage en/of het neerschieten van passagiersvliegtuigen).

We hebben al snel de neiging om de veiligheid van vliegtuigen te vergelijken met die van auto’s. Wel, de kans dat je in een auto-ongeval om het leven zal komen is 75 keer groter dan de kans om met een vliegtuig neer te storten. Waarom zijn we dan minder bang om in een wagen te stappen? Cijfers vertellen niet alles. Ze houden geen rekening met de menselijke psyche die gegroeid is uit tienduizenden jaren van overlevingsdrang. En die psyche vertelt ons dat we in een wagen nog min of meer meester zijn van ons lot. In tegenstelling tot in een vliegtuig. Dat gegeven haalt alle statistieken onderuit.’

Vliegen is veiliger dan… wandelen

In onderstaande grafiek uit 2012 geeft de blauwe lijn de stijging van het aantal passagiers aan; de oranje blokken de daling in het aantal dodelijke ongevallen, met licht oranje voor ongevallen, oranje voor bomaanslagen en bruin voor kapingen.

Laat u niets wijsmaken. Vliegen is niet enkel veiliger dan autorijden, het is veiliger dan wandelen.

aircraft-safety


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton