Hoe corona oplichting, complotten, criminaliteit en zelfs ons metabolisme beïnvloedde

De Covid-19-pandemie heeft ons op verschillende manieren geraakt en dat is ook merkbaar in cijfers. Van alle thema’s die er zijn, koos de redactie van Business AM er enkele uit om te visualiseren. 

Drugs

Wie dacht dat drugs moeilijker te verkrijgen waren met de anderhalvemeterregel, had het mis. Belgen zijn sinds de lockdown net meer drugs beginnen gebruiken dan ervoor, met de uitzondering van cannabis. Voor alcohol, MDMDA, amfetamines en zelfs cocaïne lag het gemiddelde gebruik op een typische Covid-dag hoger dan aan het begin van corona.

Hoewel het aantal cocaïnegebruikers bijzonder hoog lijkt, is alcohol nog altijd de populairste van de groep. In september 2020 dronken we gemiddeld één glas meer per dag dan aan het begin van de lockdown. 

De cijfers komen uit een onderzoek van Sciensano dat in december 2020 gepubliceerd werd. Druggebruik zou volgens de studie ook erg samenhangen met gevoelens van depressie en angst. Zo steeg het aantal depressieve en angstige klachten bijna gelijk met het gemiddeld drugsgebruik.

Het aantal respondenten dat cocaïne doet (61,3 procent), MDMA (89,7 procent) of amfetamines (36,6 procent), zegt dat ze minder dan eens per week gebruiken. Het aantal respondenten dat alcohol drinkt (59,6 procent) of cannabis gebruikt (77,2 procent) doet dat meer dan een keer in de week.

In 2020 waren alle illegale middelen nog steeds verkrijgbaar. Cannabis en MDMA worden in gelijke hoeveelheden aangekocht als voor de lockdown, maar cocaïne en amfetamines worden meer gekocht. En ook in grotere hoeveelheden. 

De pandemie heeft ook een impact gehad op de prijzen van de drugs. Tegen het einde van 2020 lagen de prijzen voor cannabis, cocaïne en MDMDA hoger dan in maart. xtc-pillen en amfetamines zijn dan weer goedkoper geworden.

+10%

Cocaïne ging van €47,5 per gram naar €52,7.

+25%

Hasj ging van €14,4 per gram naar €17,9.

+40%

Wiet ging van €14,7 per gram naar €20,8.

+45%

MDMA ging van €23,2 per gram naar €33,6.

-50%

De prijs van xtc-pillen daalde van €7,4 per pil naar €4.

-30%

Amfetamines daalden van €12,1 per gram naar €8,3.

In totaal hebben 8.483 respondenten deelgenomen aan het COVID-19 online drugsonderzoek van Sciensano in 2020.

Complotdenkers

Bij een ingrijpende gebeurtenis, zoals de coronapandemie, is niet altijd meteen duidelijk wat er aan de hand is. Hoewel de veemarkt in Wuhan veruit de populairste theorie is, zijn we nog steeds niet helemaal zeker waar het virus vandaan komt. Dat geeft veel ruimte voor fantastische theorieën.

Onderzoeksbureau Kantar bevroeg op verzoek van Knack en Le Vif zo’n 1.057 Belgen over complottheorieën. Wel 22 procent gelooft dat het coronavirus deel uitmaakt van een groter plan. Zo zou China het virus opzettelijk de wereld hebben ingestuurd. Zo’n 6,3 procent gelooft dan weer dat 5G er voor iets tussen zit. Het supersnelle mobiele internet zou verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus. 

Sommigen zoeken het wat dichter bij huis. Zo gelooft meer dan 20 procent dat de Belgische overheid samenspant met de farmaceutische sector. Ze zouden expres de schadelijkheid van het vaccin verbergen. Verder gelooft 27 procent dat het vaccin enkel verplicht is om big pharma nog meer geld op te brengen. 

Zweef met de muis over de visualisatie om de procenten te zien.

Aanhangers van deze theorieën zijn vaak jong. Wel 1 op de 2 jongeren gelooft in een complottheorie. Ze zijn ook net iets vaker Franstalig dan Nederlandstalig. Complottheorieën komen ook vaker online voor dan offline.

Cyber- en cryptocriminaliteit

Er werd tijdens deze pandemie ook al aardig wat opgelicht. FOD Economie waarschuwde deze periode al eens om voorzichtig om te springen met cryptomunten. Er is namelijk veel phishing in de cryptowereld

Dit jaar werd al bijna 2,2 miljoen euro aan gestolen geld gerapporteerd bij het Meldpunt van de FOD Economie, door 118 slachtoffers. Heel waarschijnlijk is het echte getal veel groter. Meldingen van fraude hebben namelijk last van een dark number. Dat betekent dat het aantal slachtoffers waarschijnlijk veel groter is, maar door gebrek aan meldingen zijn die dus niet te meten. Naar schatting zou slechts 4 procent van de slachtoffers de fraude melden. De totaal geschatte financiële schade op jaarbasis van fraude met cryptomunten zou dan eigenlijk zo’n 130 miljoen euro zijn.

Andere criminaliteit

Het is duidelijk dat diefstal in België vooral naar het internet verschoven is. Traditionele diefstal is door de lockdown net gedaald. Daar zorgden onder andere de avondklok, het verplaatsingsverbod en het samenscholingsverbod voor. 

En omdat iedereen vanuit thuis moest werken, is het aantal woninginbraken enorm gedaald

De politie stelt nu, tegelijk met de versoepelingen, een stijging van woninginbraken vast. De stijgingen doen zich vooral voor in Rupelstreek, Turnhout, Essen, Kalmthout en Wuustwezel.

Ook tuinhuizen, werfcontainers en voertuigen moeten eraan geloven. Zo wordt er van alles gestolen, van professioneel werkmateriaal tot peperdure elektrische fietsen. Het criminaliteitsniveau herstelt zich dus ook stilaan.

Enkele opvallende cijfers

Op reis gaan midden in een pandemie is niet vanzelfsprekend. De totale online reissector is dan ook meer dan 61% gekrompen ten opzichte van vorig jaar. Wie toch op reis kon, kocht hun reis offline bij een reisbureau. Op die manier kunnen reizigers zeker zijn van alle geldende coronamaatregelen van hun vakantiebestemming.

Om de FOMO (fear of missing out) van het reizen te compenseren, gaven Belgen hun geld dan maar uit aan online winkels. Op drie maanden tijd werd er een totaal van 2,84 miljard euro uitgegeven. Het meeste geld werd uitgegeven aan mode, elektronica en (video)spelletjes. 

Tot slot sleurt één op vijf Belgen een paar extra coronakilo’s mee, volgens cijfers van de Grote Coronastudie van de Universiteit van Antwerpen. Zo’n dertig procent geeft aan dat zijn of haar gewicht met meer dan twee kilo veranderd is. Degenen die melden dat ze zijn bijgekomen, zeggen dat het veel of alles met de pandemie te maken heeft.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20