Criminaliteitscijfers stijgen door corona, maar minder inbraken en diefstallen

De criminaliteitscijfers zijn tijdens de eerste helft van 2020 gestegen met 8 procent. Door de strenge coronamaatregelen heeft de politie meer mensen op een misdrijf betrapt. Het aantal diefstallen en inbraken is dan weer fors gedaald. Dat schrijft De Tijd op basis van de statistieken van de Belgische politiediensten.

De politie heeft tijdens de eerste helft van 2020 in totaal 479.775 nieuwe criminele feiten geteld. Dat is een toename met 8 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het is meteen ook het hoogste cijfer van de afgelopen vijf jaar.

Inbreuken op de volksgezondheidsregels

We moeten niet ver zoeken om een verklaring te vinden voor die forse stijging. Door de handhaving van de lockdown en de coronamaatregelen werden er veel meer mensen betrapt op een inbreuk op de volksgezondheidsregels, zoals het niet dragen van een mondmasker. Het aantal inbreuken tegen de volksgezondheid is tijdens de eerste jaarhelft van 2020 gestegen tot 112.838 vaststellingen. In 2019 stond de teller op 810 feiten. In Vlaanderen zijn er 58.219 inbreuken geteld.

Ook was er meer sprake van internetcriminaliteit. Doordat we met z’n allen meer hebben thuisgewerkt tijdens die periode zijn we in het vizier gekomen van cybercriminelen. In de eerste helft van vorig jaar waren er meer gevallen van phishing (3.438) dan in heel 2019 (2.455) en heel 2018 (1.313). De bankenfederatie Febelfin heeft vorig jaar meermaals gewaarschuwd voor dergelijke criminele activiteiten. In totaal zijn er 17.914 gevallen van oplichting geregistreerd.

Vorig jaar was er ook meer sprake van identiteits- en betaalkaartfraude en partnergeweld.

Minder inbraken en diefstallen

Toch zijn er ook positieve cijfers uit het rapport te halen. Tijdens de eerste zes maanden zijn er opvallend minder inbraken en diefstallen geteld. Er waren ongeveer 1.000 minder autodiefstallen, bijna 3.000 minder fietsdiefstallen en ruim 7.000 minder diefstallen uit of aan voertuigen. Ook carjackings en garagediefstallen kwamen minder voor. Diefstallen met wapens en geweld zijn eveneens gedaald.

Er waren 6.600 minder woninginbraken en zowat 1.300 minder inbraken bij bedrijven of handelszaken. Ook waren er ruim 3.500 minder winkeldiefstallen en bijna 6.000 minder gevallen van zakkenrollen. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20