Kinderhandel, Hillary Clinton en QAnon: de complottheorie achter de blokkade van het Suezkanaal

Binnenkort is het twee weken geleden dat het vrachtschip Ever Given in het Suezkanaal vast kwam te zitten. Sindsdien is het verkeer hervat en zijn er geen files meer die de drukke scheepvaartroute blokkeren. Maar voor veel mensen is de Ever Given niet zomaar een schip. Een complottheorie van QAnon, waarin Hillary Clinton wordt beschuldigd van kinderhandel, doet nu de ronde op sociale netwerken.

Qanon, de groep achter allerhande complottheorieën, heeft weer toegeslagen. Die groep gelooft dat de Democraten en vooral de Clintons Satanisten en pedofielen zijn. Voor deze organisatie was de blokkade van het Suezkanaal geen eenvoudig ongeluk. QAnon-leden geloven dat het vrachtschip deel uitmaakte van een mensenhandel – en meer bepaald een kinderhandel – georganiseerd door de Clinton Foundation. Het vastlopen van Ever Given zou, volgens hen, de kinderen gered hebben.

Hoe hebben ze deze gebeurtenis in verband gebracht met de voormalige presidentskandidaat? Ten eerste, door de naam van het bedrijf dat de boot beheert, Evergreen. Het is toevallig de codenaam die Hillary Clinton gebruikte in de Amerikaanse regering toen haar man aan de macht was. Voorts zijn de Qanon-aanhangers ervan overtuigd dat de radioroepnaam van de boot, H3RC, heel dicht aanleunt bij de initialen van Hillary Rodham Clinton. En als klap op de vuurpijl maakt deze samenzweringstheorie gebruik van een aflevering van het programma Dexter waarin de hoofdpersoon een kind bevrijdt uit een container met de stempel Evergreen. De aflevering is uit 2006.

https://www.youtube.com/watch?v=MggK6PuIKII

De feiten achter de complottheorie

Al deze zaken zijn gewoon toevalligheden. Laten we eerst uitleggen waar dit schip vandaan komt. The Ever Given is eigendom van een Japans bedrijf, Shoei Kisen. De maatschappij Evergreen is Taiwanees en is de commerciële exploitant van het schip. Tenslotte is de onderneming Bernhard Schulte Shipmanagement belast met het dagelijks onderhoud van het schip.

De drie maatschappijen verzekerden aan het persagentschap AFP dat er geen kinderhandel op het schip plaatsvond. De verklaring van Bernhard Schulte Shipmanagement verzekert dat dit eenvoudigweg niet mogelijk is: ‘De Ever Given doet veelvuldig havens aan en in elke haven gaat een groot aantal stuwadoors aan boord die zich vrij rond het schip bewegen om te helpen bij het verwijderen en opbergen van de lading. Alle commerciële vaartuigen worden regelmatig onaangekondigd geïnspecteerd door inspecteurs die toegang hebben tot alle delen van het vaartuig.’

Organisaties tegen mensenhandel zeggen ook dat ze geen gegevens hebben over Ever Given of Evergreen. ‘Wij zijn niet op de hoogte van enige informatie die de beschuldigingen van smokkel zou staven’, aldus de Internationale Maritieme Organisatie, die tot doel heeft de veiligheid van de maritieme handel te verbeteren. Immigration and Customs Enforcement en Polaris, twee organisaties die toezicht houden op illegale migratie en mensenhandel, zeiden dat zij geen gegevens over het schip hadden. Tenslotte heeft de Clinton Foundation verklaard dat ze geen lading bezit.

Wat de radiocode betreft, is H3 gewoon de Panama-code waar het schip is geregistreerd. De andere twee letters werden aangewezen door de Internationale Telecommunicatie-unie, die in Genève is gevestigd en voor de VN werkt. (mah)

Lees ook:

Meer