Reissector duwt Europese beurzen lager

De reissector heeft vrijdag op de Europese beurzen een duidelijke tik te verwerken gekregen. De Britse quarantaineplicht voor reizigers uit onder meer Frankrijk en Nederland wakkerde de zorgen over een tweede golf van het coronavirus aan.

Dat deed de waarde van bedrijven in de branche geen goed. De AEX-index in Amsterdam verloor 2 procent tot 558,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs raakten tot 2,2 procent kwijt.

Quarantaine

Air France-KLM verloor 5,8 procent aan beurswaarde. Daarmee was het fonds de hekkensluiter in de MidKap in Amsterdam. De budgetmaatschappijen Ryanair en easyJet zakten tot 6,6 procent.

IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 4,8 procent en reisorganisatie TUI daalde 8,4 procent. De Britse quarantaineplicht geldt voor reizigers uit onder meer België, Nederland, Aruba, Frankrijk, Monaco en Malta omdat de corona-infecties daar te hoog zijn.

Frankfurt

In Frankfurt dikte Hapag-Lloyd ruim 13 procent aan. De Duitse containervervoerder heeft ondanks de coronacrisis in de eerste helft van het jaar zijn winst zien stijgen, dankzij lagere brandstofprijzen en kostenbesparingen. Daimler zakte 0,1 procent. Het moederconcern van Mercedes-Benz is meer dan 2 miljard dollar kwijt aan Amerikaanse schikkingen in verband met het dieselschandaal.

De euro was 1,1832 dollar waard tegen 1,1820 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent in prijs tot 42,04 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent goedkoper, op 44,76 dollar per vat

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20