Helft minder auto’s onderweg sinds begin van coronacrisis

Er staan nog amper files op de Belgische wegen, sinds de meeste mensen verplicht thuiswerken. Dat blijkt uit cijfers van de openbare omroep VRT en verkeerspartner Be-Mobile.

Net voor de crisis, op maandag 2 maart, stond er in heel België zo’n 315 kilometer file tijdens de ochtendspits. Drie weken later, op maandag 23 maart, was dat nog amper 18 kilometer. Volgens verkeerspartner Be-Mobile komt dat overeen met een daling van 48,5 procent. Ook op lokale wegen is het merkelijk rustiger, bewijzen de cijfers van telraam.net. Dat is een platform waarmee burgers het verkeer in hun eigen straat meten.

Bij het vrachtwagentransport tekent zich een andere trend af. Het aantal vrachtwagens blijft door de band genomen gelijk, behalve op 16 maart. Die maandag reden er zelfs gemiddeld 3 procent méér vrachtwagens rond, voornamelijk overdag. Een mogelijke verklaring is het hamstergedrag in supermarkten. Omdat de voorraden snel verminderen, waren extra leveringen nodig. Intussen is die hamsterperiode wat voorbij.

Het systeem van thuiswerken vond dus de afgelopen weken snel en radicaal ingang. Dat blijkt uit cijfers van Acerta. De hr-dienstenverdeler denkt zelfs dat de coronacrisis de terughoudendheid rond telewerk grotendeels weggenomen heeft. En ook voor de luchtkwaliteit in België is deze situatie enigszins positief, al hebben de weersomstandigheden eveneens een invloed.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20