Grootste Russische staatsoliebedrijf slaagt er niet in 37 miljoen vaten ruwe olie te verkopen

De Russische oliegigant Rosneft is er niet in geslaagd 37 miljoen vaten van zijn vlaggenschipproduct, ruwe Oeral-olie, te verkopen. Dat vertelden ingewijden aan het persagentschap Reuters. Als antwoord op de Russische oorlogsvoering in Oekraïne en de strafmaatregelen die tegen het Poetin-regime zijn ingesteld, zoeken Europese oliehandelaars hun heil elders.

Waarom is dit belangrijk?

Er is nog geen overeenkomst over een embargo op Russische olie in de EU. Maar veel Europese landen hebben zelf besloten geen ruwe olie uit Rusland meer te kopen, of hebben op een andere manier de invoer ervan teruggeschroefd. Zo wordt het voor Russische olieproducenten steeds moeilijker om een afzetmarkt voor hun producten te vinden.

De vaten ruwe olie waren door Rosneft opengesteld voor biedingen, en zouden in mei en juni in havens geleverd worden. Maar geen enkele Europese klant was bereid om deel te nemen.

Volgens het rapport hebben enkele Aziatische raffinaderijen een bod uitgebracht op de olie, maar het staatsbedrijf heeft deze niet aanvaard. Andere in Azië gevestigde kopers zouden hebben geklaagd dat Rosnefts eis om het hele bedrag vooruit te betalen te streng was, bericht Business Insider.

Duitsland?

Het aandeel van de overzeese export van de Oeral dat naar Europa gaat, is gedaald van 90 naar 50 procent, weet nieuwssite Bloomberg.

Er is nog geen Europees embargo tegen Russische olie ingesteld. Vooral Duitsland, wiens economie erg afhankelijk is van Russische energieproducten, lag vooralsnog dwars bij de onderhandelingen om een dergelijke boycot officieel te maken.

Maar het tij lijkt te keren: zo opperde Robert Habeck, de Duitse minister van Economie, dinsdag dat een embargo “beheersbaar” is geworden omdat zijn land “zeer, zeer dicht bij onafhankelijkheid van Russische olie-import” zou staan. Habeck zei dat in de Poolse hoofdstad Warschau, waar hij een ontmoeting had met de Poolse klimaatminister Anna Moskwa.

Maar een Europees embargo blijft een heikele zaak voor de wereldeconomie. Zo zou de olieprijs naar een recordhoogte van 185 dollar per vat kunnen stijgen als de EU met onmiddellijke ingang alle import van Russische olie verbiedt, stelt de zakenbank JP Morgan.

“Bestemming onbekend”

Ondanks de wijdverspreide terughoudendheid in het Westen om Russische olie te kopen, bereiken de vaten nog steeds de wereldmarkt. Een toenemend aantal Russische ladingen krijgt de vermelding “bestemming onbekend” omdat de energiesector manieren zoekt om tijdens de oorlog zaken te blijven doen.

Tot dusver zijn in april meer dan 11,1 miljoen vaten geladen op schepen met onbekende bestemming, vergeleken met bijna nul vóór de invasie in Oekraïne, volgens de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal.

Daarnaast is er één Aziatische mogendheid die geen schroom voelt bij de aankoop van Russische energieproducten. De grootste democratie ter wereld, India, heeft zijn import van Russische olie zelfs opgevoerd. Zo hebben Indiase raffinaderijen sinds 24 februari, de dag van de Russische inval in Oekraïne, bijna 40 miljoen vaten Russische ruwe olie aangeschaft. New Delhi heeft de nadruk gelegd op de noodzaak van een staakt-het-vuren in Oekraïne, maar heeft de acties van het Poetin-regime in Oekraïne nog niet veroordeeld.

China, van zijn kant, zou dan weer bedankt hebben voor Russische olie.

(am)

Meer