China bedankt voor Russische olie, ondanks bondgenootschap met Kremlin

Chinese staatsbedrijven zien af van nieuwe Russische oliecontracten. Dat valt te lezen in een op woensdag gepubliceerd rapport van het persbureau Reuters. De beslissing om dit Russische energieproduct te mijden, staat haaks op de interesse die de Aziatische reus eerder toonde in vloeibaar aardgas (LNG) van de Russen – ook al zou bij eventuele deals op dat domein geopteerd worden voor een low profile.

Waarom is dit belangrijk?

Nu westerse sancties de Russische economie schade blijven toebrengen, zal Poetin zich volgens sommige analisten meer en meer tot China wenden als handelspartner.

Hoewel China geen maatregelen heeft genomen om Rusland te straffen voor zijn oorlog tegen Oekraïne, gaan z’n staatsraffinaderijen geen nieuwe verbindingen aan met het Russische regime voor olieleveringen.

De raffinaderijen zullen evenwel bestaande Russische contracten blijven honoreren. Maar zowel Sinopec, de grootste raffinaderij in Azië, als andere staatsenergiebedrijven CNOOC, PetroChina en Sinochem, hebben zich afgekeerd van nieuwe Russische olieleveringen voor de maand mei.

De bedrijven sluiten zich hiermee aan bij de recente aanmaning tot voorzichtigheid door het leiderschap in Peking. Nadat Washington in maart een embargo tegen Russische olie instelde, willen de Chinese zuiveringsfabrieken niet het signaal geven dat zij Moskou steunen, weet Reuters.

Gasdeals

De weigerachtige houding van China tegenover Russische olie is wat in strijd met z’n interesse in gasproducten van de oorlogvoerende bondgenoot. Zo zouden Sinopec en PetroChina in gesprek zijn met leveranciers om spotladingen uit Rusland te kopen tegen aanzienlijke kortingen, aldus bronnen van persagentschap Bloomberg.

Ook daar zou Peking echter voorzichtig te werk willen gaan. In plaats van rechtstreeks deel te nemen aan een Russische LNG-verkoopaanbesteding, willen de Chinese bedrijven gebruik maken van zogenaamde ‘sleeves’, dat zijn bedrijven die namens hen inkopen doen om hun inkoop te maskeren. Op die manier wordt hun spotactiviteit gemaskeerd en lijkt het in plaats daarvan alsof het Chinese bedrijf in kwestie een levering van Russisch gas uit een langetermijncontract aanvaardt.

Ambiguïteit troef dus in de relatie tussen de twee mogendheden. Zeker als je bedenkt dat in februari met veel bombarie nog een “no limits”-handelspartnerschap werd aangekondigd, en China de Russische agressie in Oekraïne nooit expliciet heeft veroordeeld. Erg gebrand op business as usual met Rusland lijkt de op een na grootste economie ter wereld intussen dus niet meer te zijn.

(am)

Meer