Rusland mist deadline om meer dan 600 miljoen dollar aan schulden af te lossen: VS draait Kremlin de duimschroeven aan

De Verenigde Staten hebben de Russische regering maandag verhinderd om houders van Russische staatsobligaties meer dan 600 miljoen dollar te betalen uit reserves bij Amerikaanse banken. Dat bericht het persbureau Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

De maatregel is bedoeld om de druk op Moskou op te voeren en te tornen aan het Russische bezit van Amerikaanse dollars.

Op grond van de sancties die na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari zijn ingesteld, werden de deviezenreserves van de Russische centrale bank bij Amerikaanse financiële instellingen bevroren.

JP Morgan

Eerder had het Amerikaanse ministerie van Financiën de Russische regering toegestaan om deze fondsen te gebruiken om couponbetalingen te doen op in dollar luidende staatsobligaties, per geval.

Op maandag, toen de grootste van de betalingen opeisbaar werden – waaronder een aflossing van 552,4 miljoen dollar op een vervallende obligatie – besloot de Amerikaanse regering Moskou echter de toegang tot de bevroren fondsen te ontzeggen. Dat meldde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Financiën aan Reuters.

Gisteren moesten de Russen ook een couponbetaling van 84 miljoen dollar doen op een staatsobligatie voor 2042. Ook hiervoor werd het bedrag in dollars geëist.

Het was een transactie bij de financiële instelling JP Morgan Chase, die tot nu toe als correspondentbank betalingen van Rusland verwerkte, die door het ministerie van Financiën werd tegengehouden, wist een bron van Reuters.

Schuld aflossen of oorlogsvoering

De Verenigde Staten hebben deze maatregel genomen om de Russen tot de beslissing te nopen of ze de dollars waar ze toegang toe hebben, zullen aanwenden voor betalingen op hun schuld of voor andere doeleinden, zoals het bekostigen van de oorlogsvoering in Oekraïne.

“Rusland moet kiezen tussen het uitputten van de resterende waardevolle dollarreserves of het binnenhalen van nieuwe inkomsten, of in gebreke blijven”, zei de Amerikaanse woordvoerder.

Rusland heeft een respijtperiode van 30 dagen om de betaling te verrichten.

Historische wanbetaling

Rusland, dat in totaal 15 internationale obligaties heeft uitstaan met een nominale waarde van ongeveer 40 miljard dollar, is er tot nu toe in geslaagd om te voorkomen dat het in gebreke zou blijven op zijn internationale schuld, ondanks ongekende westerse sancties. Maar de taak wordt moeilijker.

Als Rusland er niet in slaagt een van zijn komende obligatiebetalingen binnen de vooraf vastgestelde termijnen te verrichten, of in roebels betaalt waar dollars, euro’s of een andere munteenheid is voorgeschreven, is er sprake van wanbetaling. In dit geval zou het zelfs om een historische wanbetaling gaan.

Rusland heeft door de sancties van het Westen geen toegang tot de internationale markten voor leningen, maar als het in gebreke blijft, krijgt het geen toegang meer tot die markten totdat de schuldeisers volledig zijn terugbetaald en alle rechtszaken die uit het in gebreke blijven voortvloeien, zijn afgehandeld, schrijft CNN.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20