Gewone bacterie temt dodelijke dengue-muggen: ‘Tot 77% minder besmettingen’

Wetenschappers zijn er in een ‘baanbrekende’ studie in geslaagd om het aantal gevallen van dengue, of knokkelkoorts, met 77 procent terug te dringen. Hoe? Door muggen die de ziekte verspreiden te infecteren met een veelvoorkomende bacterie. 

Dengue wordt veroorzaakt door een virus dat jaarlijks naar schatting 390 miljoen mensen besmet en aan ongeveer 25.000 mensen het leven kost. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de ziekte bestempeld als een van de tien grootste bedreigingen voor de wereldgezondheid. De ziekte wordt overgedragen door de mug Aedes aegypti.

De wetenschappers van het World Mosquito Program (WMP) besmetten 5 miljoen muggeneitjes met de Wolbachia-bacterie. De microbe komt in zowat zestig procent van alle insecten voor en werkt virussen tegen. In het kader van het onderzoek werden de eitjes in emmers water gezet in de Indonesische stad Yogyakarta. In twaalf van de 24 zones in de stad werden de muggen losgelaten. 

De resultaten, gepubliceerd in het vaktijdschrift New England Journal of Medicine, toonden een vermindering van 77 procent van het aantal dengue-gevallen waar de Wolbachia-muggen actief waren. Ook het aantal mensen die naar het ziekenhuis moesten worden overgebracht daalde met 86 procent.

Veelbelovend

‘Dit is het resultaat waarop we hebben gewacht’, zegt professor Scott O’Neill (Monash University), directeur van het WMP. ‘Dit is het bewijs dat onze Wolbachia-methode veilig en duurzaam is en de incidentie van dengue drastisch vermindert. Het geeft ons veel vertrouwen in de positieve impact die deze methode wereldwijd zal hebben wanneer ze haar intrede vindt in gemeenschappen die risico lopen op deze door muggen overgebrachte ziekten.’

Katie Anders, een van de onderzoekers, merkt op dat er de voorbije jaren maar weinig gerandomiseerde studies (onderzoek waarbij je twee groepen hebt) naar dengue-muggen als deze zijn geweest. ‘Deze testresultaten uit Yogyakarta tonen onomstotelijk aan dat Wolbachia het aantal gevallen van dengue en het aantal ziekenhuisopnames voor dengue terugdringt’, zegt ze. 

‘Dit komt overeen met wat we hebben gezien bij eerdere niet-gerandomiseerde studies in Indonesië en Noord-Australië, alsook met epidemiologische modelvoorspellingen van een aanzienlijke vermindering van de dengue-ziektelast na het inzetten van Wolbachia.’

(NS)

Meer