Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om mondmasker te dragen op familiefeesten tijdens eindejaarsperiode

Bijna overal in Europa stijgt het aantal coronabesmettingen. Dat baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen. Die roept daarom op om tijdens de eindejaarsperiode op familiefeesten een mondmasker te dragen.

De coronacijfers gaan niet de goede kant op Europa. Zo hebben onder meer Duitsland en Nederland onlangs de regels moeten verstrengen omdat er meer besmettingen waren. Ook in ons land zit het aantal besmettingen opnieuw in de lift. Tussen 6 en 12 december werden er gemiddeld 2.343 besmettingen per dag geteld. Dat is 8 procent meer dan de week ervoor. 

Mondmaskers op familiefeesten

De Europese afdeling van de WHO roept daarom op om familiefeesten een mondmasker te dragen. ‘Er is een groot risico dat het virus meer slachtoffers zal eisen tijdens de eerste weken en maanden van 2021. We moeten samenwerken om dat te voorkomen’, klinkt het.

Volgens de WHO mogen we de impact van iedere beslissing die we nemen niet onderschatten. ‘Daarom is het belangrijk om met de nodige voorzichtigheid de feestdagen in te gaan’. waarschuwt de organisatie.

De WHO vraagt om in de mate van het mogelijke kerst en nieuwjaar in de tuin te vieren. Ook wie de feestdagen buiten viert, wordt aangeraden om een mondmasker te dragen en de afstandsregels te respecteren.

Aantal bezoekers beperken

‘Het kan ongemakkelijk voelen om maskers te dragen en een fysieke afstand te houden rond vrienden en familie, maar het zijn belangrijke maatregels om te vermijden dat het virus zich kan verspreiden’, benadrukt de organisatie.

De WHO raadt de mensen die de feestdagen toch binnen willen vieren aan om het aantal bezoekers te beperken en te zorgen voor een goede ventilatie.

In ons land is het sowieso verboden om meer dan één persoon uit te nodigen tijdens de feestdagen. Enkel alleenstaanden mogen twee personen tegelijk uitnodigen op kerstavond en kerstdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20