Premier Rutte kondigt nieuwe lockdown af in Nederland: afstandsonderwijs, winkels dicht en minder contacten

Nederland gaat vanaf morgen op slot. Dat is de korte samenvatting van de persconferentie van de Nederlandse premier Mark Rutte. Daarin kondigde hij een hele reeks strenge maatregelen af die het stijgende aantal coronabesmettingen in het land moeten afremmen.

De verspreiding van het coronavirus in Nederland loopt de laatste weken compleet uit de hand. De laatste dagen zijn er zelfs bijna 10.000 besmettingen per dag. Daarom zat de Nederlandse regering maandag samen om een pakket nieuwe coronaregels te bespreken.

Persconferentie

Tijdens de toespraak van premier Rutte Rutte was er voortdurend geschreeuw en gefluit te horen van demonstranten die tegen strengere coronamaatregelen zijn. Rutte begon dan ook met te wijzen op de ernst van de situatie. Hij wees daarbij op de druk op de ziekenhuizen en de vele besmettingen en overlijdens in Nederland.

Daarom gaan er vanaf dinsdag 15 december bij onze noorderburen nieuwe coronamaatregelen van kracht. Die blijven voorlopig gelden tot en met 19 januari. Een week daarvoor zal premier Rutte aankondigen hoe het daarna verder moet.

Onderwijs en niet-essentiële winkels

De komende maand wordt in Nederland op alle onderwijsniveaus afstandsonderwijs de norm. Enkel voor bepaalde specifieke uitzonderingen zoals praktijklessen of laatstejaars is dat niet het geval. Om alles praktisch mogelijk te maken gaat deze regel maar in op woensdag 16 december.

Daarnaast sluiten ook alle niet-essentiële winkels. Enkel winkels die levensmiddelen verkopen mogen openblijven. Ook publiek toegankelijke locaties worden gesloten. Het gaat daarbij onder andere om musea, dierenparken, bibliotheken, kerstmarken en sauna’s. Indoor sportlocaties – zoals sportscholen, zwembaden en fitnessen – worden ook gesloten.

Rutte beklemtoonde daarnaast dat thuiswerken nog steeds de norm is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dat advies tijdens deze tweede golf veel minder opgevolgd wordt dan in maart en april.

Sociale contacten en reizen

Nederlanders moeten ook vanaf dinsdag hun sociale contacten beperken. Iedereen mag per dag thuis nog maximum 2 gasten ontvangen die ouder zijn dan 13 jaar. Speciaal voor Kerstmis geldt hierop een uitzondering op 24, 25 en 26 december. Dan mogen Nederlanders maximum 3 mensen ontvangen. Daarmee blijven de regels in Nederland dus soepeler dan in België.

Naar het buitenland gaan, blijft ten stelligste afgeraden. Nederlanders krijgen het dringende advies om geen onnodige reizen te maken. Dat advies gold al tot half januari en is nu verlengd tot half maart. Rutte roept ook de buurlanden op om te vragen om reizen naar Nederland te beperken.

Bekijk hier de toespraak van premier Rutte

Meer