Gerecht wil onbetaalde coronaboetes innen via belastingen

Momenteel staat de teller van het aantal minnelijke schikkingen voor corona-overtreders al op 2,2 miljoen stuks. Het College van Procureurs-Generaal heeft daarbij een plan klaar om onbetaalde boetes te laten innen via de belastingen. Dat schrijven de Mediahuis-kranten maandag.

De minnelijke schikkingen worden dezer dagen lustig uitgedeeld. Aan mensen die zich naar hun tweede verblijf aan de kust wagen, aan wie toch een familiebarbecue in de tuin organiseert, aan de cafébaas die tegen beter weten in zijn zaak toch stiekem opent, en ga zo maar door. En justitie is vastberaden: iedereen die een boete kreeg, moet die ook betalen. ‘We gaan niet plots dossiers seponeren omdat de piek van de crisis voorbij zou zijn.’

‘Niemand ontsnapt’

Maar niet iedereen is bereid om die minnelijke schikking meteen te betalen. Daarom legt het College van Procureurs-Generaal een plan rond wanbetalers voor aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat lijkt sterk op de regeling rond verkeersboetes. Ze moeten zelf vragen om voor de politierechter te verschijnen en daar hun vermeende onschuld verdedigen.

‘Doen ze dat niet en blijven ze het bevel tot betalen negeren, dan zal de boete automatisch geïnd worden door de fiscus. Het afgetrokken bedrag zal je op je belastingbrief vinden. Zo ontsnapt er niemand’, leg Erwin Dernicourt uit. Hij benadrukt wel dat de politiek zich nog over het voorstel moet buigen. ‘We wachten vol spanning op reactie’, geeft hij mee.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20