De meesten kiezen ervoor om een lening op de gewone manier af te betalen met de nodige rente. Maar je kan er ook voor kiezen om een lening aan te gaan met onderpand: een leenvorm waarbij je eigen bezittingen het onderpand vormen. Maar wat houdt dat precies allemaal in?
Lenen met onderpand is eigenlijk een grote geruststelling voor de bank. Indien je je lening niet zou kunnen terugbetalen, wordt de bank namelijk eigenaar van je bezittingen. Zo kan de lening toch afgelost worden. Dit kunnen zowel roerende als onroerende goederen zijn. De bank geeft de mogelijkheid om deze goederen te verkopen om zo de lening af te betalen.
Tip! Maak een gratis simulatie:
Onroerend goed of financiële bezittingen
Meestal wordt er geleend met onderpand bij een hypothecaire lening. Je leent een bedrag voor je woning en je pand is het onderpand. Mocht je de lening niet kunnen afbetalen, kan de bank je woning verkopen om alles af te betalen. Naast een woning worden ook vaak aandelen of obligaties ingezet. Hier kan wel een nadeel aanhangen. De waarde van dit onderpand kan namelijk verminderen en dit zal je dan ook moeten aanvullen. Daarnaast kan je ook gewoon spullen zoals bijvoorbeeld juwelen, sieraden of een auto gebruiken als onderpand.
Voor- en nadelen
Een groot voordeel als je leent met onderpand is dat de rente veel lager ligt dan bij een gewone lening. Ook kan er meestal meer geleend worden dan bij een gewone lening omdat de bank zekerheid heeft. En als je een minder goede leengeschiedenis hebt, is de kans groot dat je met een lening met onderpand wel je lening krijgt.
Toch schuilt er ook een addertje onder het gras. Als je de lening niet kan terugbetalen, zal jouw onderpand meestal aan een lagere prijs verkocht worden dan in normale omstandigheden. Bij een woning als onderpand kan dit onder andere komen door een gedwongen executieverkoop. Verder is het natuurlijk nooit leuk om je dierbare bezit te moeten afstaan aan de bank.