Gasstromen tussen VK en EU flink verontreinigd: “Continuïteit van de gasvoorziening in gevaar”

Gassen die van het VK naar België en Nederland worden gestuurd, zijn verontreinigd met “giftige” en “radioactieve” stoffen die “bij contact met de lucht kunnen verbranden”. De energiebedrijven doen een beroep op het VK om dringend maatregelen te nemen om het probleem te verhelpen. De kwestie zou immers kunnen leiden tot een grotere verstoring van de gasvoorziening.

Waarom is dit belangrijk?

Europa is verwikkeld in een race tegen de klok om zijn gasvoorraden aan te vullen. Nu ze beroofd zijn van een groot deel van het Russische gas, wenden de 27 lidstaten zich tot vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS en Qatar. Dit wordt geleverd aan het Verenigd Koninkrijk, dat beschikt over een netwerk van onderzeese pijpleidingen die het met het Oude Continent verbinden.

Het probleem is dat een grotere doorstroom om de reserves op te voeren, gepaard gaat met een vergrote aanwezigheid van "giftige" en "gevaarlijke" verontreinigende stoffen in het gas. De energiebedrijven hebben gewaarschuwd dat dit probleem deze winter zou kunnen leiden tot de stillegging van onderzeese pijpleidingen.

De verwijdering van deze producten, die radioactief kunnen zijn en verbranden wanneer ze in aanraking komen met de lucht, kostte de energiebedrijven (waaronder het Belgische

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20