Energiecrisis: Derde grootste LNG-exporteur ter wereld wil vloeibaar aardgas thuishouden om schaarste te voorkomen

Australië heeft bedrijven die vloeibaar aardgas (LNG) uitvoeren, gesommeerd hun voorraden in eigen land te houden. Het gigantische Angelsaksische (ei)land waarschuwt voor een tekort van de energiebron aan zijn oostkust.

Waarom is dit belangrijk?

Australië is ’s werelds op twee na grootste LNG-exporteur (na de VS en Qatar). Het verscheept per jaar ongeveer 80 miljoen ton van de diep gekoelde brandstof naar het buitenland; bijna uitsluitend naar de Aziatische markten, volgens gegevens van de Australische regering. Volgens data van de nieuwssite Bloomberg verscheepte het land down-under op 30 juni nog 7,2 miljoen ton vloeibaar aardgas naar het buitenland.

De Australische consumentenwaakhond Competition and Consumer Commission zei maandag in een verklaring dat exporteurs hun gas naar de binnenlandse markt moeten omleiden om een tekort van 56 petajoule tegen 2023 te voorkomen.

“Uit ons laatste gasrapport blijkt dat de vooruitzichten voor de gasmarkt aan de oostkust aanzienlijk zijn verslechterd”, zei ACCC-voorzitter Gina Cass-Gottlieb. “Om de energiezekerheid aan de oostkust te beschermen, moedigen wij de LNG-exporteurs sterk aan om hun toevoer op de markt onmiddellijk te verhogen.”

Geen grote wereldwijde gevolgen

De oproep om meer aan de binnenlandse behoeften te voldoen, zal waarschijnlijk geen grote wereldwijde gevolgen hebben voor het aanbod of de prijzen, schrijft Bloomberg.

Het voorspelde tekort volgend jaar in Oost-Australië komt overeen met ongeveer 14 ladingen vloeibaar aardgas; de Australische terminals hebben alleen in juni al meer dan 100 LNG-ladingen verscheept.

Torenhoge gasprijzen

Het nieuws van een mogelijke exportvertraging komt niettemin op een slecht moment. De Europese gasprijzen blijven de pan uit rijzen, hetgeen bijdraagt tot de energiecrisis op ons continent.

Zo steeg de Nederlandse referentieprijs voor aardgas vandaag met 4 procent, tot iets minder dan 200 euro per megawattuur. Dit betekent dat, sinds het begin van juni, het tarief met maar liefst 135 procent is gestegen.

Groene label

Australië zit overigens niet stil wat de exploratie van LNG betreft. Een lobbygroep die grote olie- en gasbedrijven in Australië vertegenwoordigt, zei in februari nog dat het groene EU-label voor gas billijkt dat de LNG-exploratie in het land wordt opgevoerd.

In heel Australië zijn intussen LNG-exploratielocaties geopend. Zo heeft Santos, een Australisch energiebedrijf, locaties geopend voor de kust van het Northern Territory en in Narrabri in New South Wales.

Groene waterstof

Australië voert echter vooral LNG uit naar Aziatische markten, van Europese afnemers is vooralsnog weinig sprake. Maar het heeft ook andere energie(producten). Zo raakte eerder dit jaar raakte bekend dat een Australisch project om groene waterstof uit te voeren naar Duitsland zou op poten worden gezet.

(ns)

Meer