In Wallonië zijn twee nieuwe regeringen voorgesteld: de Waalse regering en de Franse gemeenschapsregering. In die tweede zitten alleen maar vrouwelijke ministers. Dat lijkt te botsen met de Grondwet, al heeft men een handig trucje bedacht om het probleem op te lossen.
In het nieuws: Grondwetspecialisten maken zich druk over de samenstelling van de Franse Gemeenschapsregering.
- De Franse Gemeenschapsregering telt vier ministers, en dat zijn vier vrouwen. Naast minister-president Elisabeth Degryse (Les Engagés) zijn ook Valérie Lescrenier (Les Engagés), Jacqueline Galant (MR) en Valérie Glatigny (MR) minister geworden in de nieuwe regering. Daar zit dus geen enkele man bij.
- En dat is in strijd met de Grondwet, die in artikel 11bis stelt: “De Ministerraad en de Gemeenschaps- en Gewestregeringen tellen personen van verschillend geslacht”. Dat zinnetje viel politicoloog Jean Faniel op, die het probleem vervolgens aankaartte bij de RTBF. Het geslacht dat ondervertegenwoordigd is, moet bovendien minstens een derde van alle ministers leveren.
- Maar dat was snel opgelost, meenden de regeringspartijen. Twee ministers uit de Waalse regering krijgen extra bevoegdheden van de Franse Gemeenschapsregering. Adrien Dolimont (MR) is niet alleen Waals minister-president, maar krijgt in de andere regering Wetenschappelijk Onderzoek. Yves Coppieters (Les Engagés) wordt dan weer belast met Volksgezondheid, Gelijke Kansen en Vrouwenrechten, terwijl hij in de Waalse regering eveneens Volksgezondheid opneemt, samen met onder andere Milieu en Armoedebestrijding.
- Zo zou de Franse Gemeenschapsregering opeens toch een derde aan mannelijke ministers krijgen. Voor de twee regeringen is de zaak hiermee afgehandeld. Grondwetspecialisten debatteren ondertussen verder over de vraag of dit wel zo op te lossen is.
Om te volgen: De nieuwe regering krijgt het sowieso niet makkelijk.
- Ook inhoudelijk wacht de Franse Gemeenschapsregering een lastige taak. De nadruk ligt op besparen, wat tot ferme onvrede kan leiden. De vorige regering van Pierre-Yves Jeholet (MR) viel bijna uiteen door een dispuut over onderwijs. Nu liggen daarover opnieuw veel hervormingsplannen op tafel, waaronder de afschaffing van de vaste benoeming. De vakbonden hebben al van zich laten horen en schieten het plan af. Dat wordt een moeilijke opdracht voor Glatigny.
- Galant zal het eveneens lastig krijgen. Als minister van Media krijgt zij de taak om de RTBF te hervormen. De openbare omroep zal stevig moeten besparen, bleek uit de plannen van de regeringspartijen.