Fracking als sleutel tot Oekraïnes energie-onafhankelijkheid en economische groei


Key takeaways

  • Oekraïne streeft naar een frackingrevolutie als onderdeel van zijn economische herstelstrategie.
  • Het Oekraïense ministerie van Energie is actief op zoek naar privé-investeringen en geavanceerde boortechnologie om toegang te krijgen tot de enorme, onaangeboorde schaliegasreserves.
  • Het land wil zijn uitgeputte gasreserves, die door Russische aanvallen zijn lamgelegd, opnieuw aanvullen.

Oekraïne streeft naar een frackingrevolutie als onderdeel van zijn economische herstelstrategie. Het land wil een belangrijke aardgasexporteur worden en het energielandschap van Europa een nieuwe vorm geven.

Fracking, of hydraulisch fractureren, is een techniek waarbij onder hoge druk water, zand en chemicaliën in de rotslagen worden geïnjecteerd om deze open te breken en zo gas of olie vrij te maken uit moeilijk bereikbare schalieformaties.

Om dit ambitieuze doel te bereiken, is het Oekraïense ministerie van Energie actief op zoek naar privé-investeringen en geavanceerde boortechnologie om toegang te krijgen tot de enorme onaangeboorde schaliegasreserves. Ambtenaren richten zich op het aantrekken van “buitenlandse technologie en zeer ervaren gebruikers van de ondergrond”, met name in de onconventionele schaliebronnen in het westen van Oekraïne.

Overeenkomst tussen Oekraïne en de VS

Dit streven naar financiering valt samen met een recente overeenkomst tussen Oekraïne en de VS, waardoor Amerikanen toegang krijgen tot de natuurlijke hulpbronnen van Oekraïne, waaronder olie, aardgas, aluminium en grafiet.

De urgentie komt voort uit de ernstige gevolgen van Russische drone- en raketaanvallen op de Oekraïense gasinfrastructuur tijdens de winter. Deze aanvallen legden 40 procent van de productiecapaciteit lam, waardoor Oekraïne gedwongen was zijn gasreserves sterk uit te putten. Het Oekraïense ministerie van Energie gelooft echter dat het deze reserves binnen 18 maanden kan aanvullen en zelfs een overschot voor export kan genereren.

Oekraïne heeft al enige ervaring met geavanceerde boortechnologie, maar heeft extra investeringen en nieuwere apparatuur nodig, voornamelijk uit de VS, om zijn volledige schaliepotentieel te ontsluiten. De bestaande gasinfrastructuur en de verbindingen met de EU-markt maken Oekraïne tot een aantrekkelijk land voor verdere ontwikkeling en productie.

Europese energiemarkten

Een dergelijke transformatie zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de Europese energiemarkten. Die worstelen namelijk nog steeds met het wegvallen van Russisch pijplijngas. Het bijvullen van de uitgeputte gasopslag van Oekraïne, de grootste van Europa, is cruciaal voor het stabiliseren van de energiemarkten in Centraal- en Oost-Europa in de aanloop naar de komende winter.

Als Oekraïne erin slaagt zijn schaliegaspotentieel te ontsluiten, zou het de noodzaak van voortdurende gasimport naar Europa kunnen verminderen. Het continent wordt dan minder afhankelijk van dure vloeibaar aardgas (LNG)-leveringen van overzee. Dit kan mogelijk leiden tot een wereldwijde daling van de energieprijzen.

Kansen frackingrevolutie

Het succes van de frackingrevolutie in Oekraïne hangt echter af van het vermogen om buitenlandse investeringen aan te trekken. Oekraïense functionarissen zetten diplomatieke banden in om in contact te komen met privékapitaalfondsen die bereid zijn te investeren in risicovolle ondernemingen en de benodigde technologiepartners aan te trekken.

Om de operaties te stroomlijnen en bureaucratische barrières te verminderen die buitenlandse investeerders eerder ontmoedigden, heeft Oekraïne het eigendom van de Olesskaya-productieverdelingsovereenkomst overgedragen van een overheidsholding aan Ukrnafta, de grootste olie- en gasproducent van het land.

Onder de huidige omstandigheden – met de staat van beleg en de nationalisatie van strategische industrieën – zou het normaal gesproken onmogelijk zijn om aanzienlijk privékapitaal aan te trekken voor Oekraïense schalie-exploratie. Oekraïne verzekert potentiële investeerders echter dat er wettelijke mechanismen bestaan om deze obstakels te overwinnen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.