Frankrijk wil toeristen toelaten, maar kijkt naar Europese Unie

In Frankrijk gaat op dinsdag 2 juni de tweede fase van de exitstrategie in, maakte premier Edouard Philippe donderdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Onder de nieuwe versoepelingen mogen hotels, restaurants, cafés, musea, stranden en campings opnieuw de deuren openen. In de horeca mogen er maximaal 10 mensen aan één tafel zitten én er moet minstens één meter plaats tussen de tafeltjes zijn. En voor Parijs en omgeving is er nog een belangrijke uitzondering in voege: enkel de terrassen mogen er voorlopig heropenen, omdat het coronavirus er nog altijd welig tiert.

Voorts verdwijnt de reisbeperking voor Fransen. Lange tijd mocht niemand in het binnenland meer dan 100 kilometer reizen, buitenlandse reizen waren uiteraard al helemaal uit den boze. Daarnaast wordt de heropening van alle basisscholen, middelbare scholen, hogescholen en universiteiten versneld. ‘Het leven wordt weer bijna normaal. Vrijheid wordt de regel. Als we iets verbieden, wordt dat de uitzondering’, zei premier Philippe.

Afzondering

Ook de belangrijke sector van het toerisme kwam ter sprake. Volgens de premier kunnen alle reisbeperkingen tussen Europese landen vanaf 15 juni opgeborgen worden, ‘als de gezondheidssituatie het dan nog steeds toelaat’. Wel ligt de bal daarvoor in het kamp van de Europese Unie, dat richtlijnen moet opstellen rond toerisme en reizen. Europeanen die naar Frankrijk trekken, moeten niet in quarantaine. Die verplichting geldt wel voor landen die op eigen houtje afzondering verplichten, zoals het Verenigd Koninkrijk.

Tot slot maakte de premier nog de lancering van corona-app StopCovid bekend. Eveneens vanaf 2 juni krijgen gebruikers een melding als ze in de buurt van een besmette persoon geweest zijn. Het is de bedoeling dat de gebruiker zich nadien laat testen op Covid-19. Niemand is verplicht om de applicatie te downloaden, maar het is ‘een krachtig element’ in de strijd tegen het coronavirus. ‘De overheid beschikt nooit over uw gegevens’, klonk het nog.

Lees ook: Zo wil Europa het zomertoerisme redden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20