Frankrijk gaat in lockdown

Frankrijk verbiedt alle bijeenkomsten en alle niet-noodzakelijke verplaatsingen. Iedereen wordt gevraagd om van thuis uit te werken. De maatregelen gaan in vanaf maandagavond en gelden twee weken.

‘We zijn in oorlog’, herhaalde Frans president Emmanuel Macron regelmatig tijdens zijn speech maandagavond. ‘Een oorlog tegen een genadeloos virus.’

Thuiswerken

Alle bijeenkomsten, of ze nu met familie of met vrienden zijn, worden verboden in Frankrijk. De supermarkten blijven open, maar Macron vraagt om de verplaatsingen zoveel mogelijk te beperken. Verplaatsingen die niet nodig zijn, worden verboden. De grenzen worden voorlopig niet gesloten.

Iedereen die dat kan, moet thuiswerken. De tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen wordt uitgesteld. De eerste ronde was net afgelopen. Macron feliciteerde tijdens zijn speech de winnende Républikeinen.

https://twitter.com/bfm_eco/status/1239637298679099392?s=12

Bedrijven die in financiële problemen komen, kunnen putten uit een noodfonds van 300 miljard euro. De Franse staat schort naast de huur ook alle gas-, water- en elektriciteitsfacturen van bedrijven op. Idem voor belastingen en socialezekerheidsbijdragen. Ook rekeningen van particulieren worden deels opgeschort.

Business AM hoort ondertussen van verschillende bronnen dat België op weg is naar een soortgelijk pakket maatregelen.

Meer