Zo wil Europa het zomertoerisme redden

De Europese Commissie heeft woensdag haar langverwachte toerismeplan aangekondigd. Europa wil de burgers en de toeristische sector de kans bieden om het beste te maken van wat ‘een moeilijk zomerseizoen’ wordt.

De Europese Commissie moedigt de lidstaten aan om de algemene reisbeperkingen omzichtig en gefaseerd op te heffen wanneer de verspreiding van het coronavirus dat toelaat.

Grensverkeer: een algemene opheffing van de grenscontroles kan nog niet, erkent de Europese Commissie. Maar er moet wel een gefaseerde en gecoördineerde opheffing komen tussen landen die een vergelijkbaar risico kennen. Er zijn daarbij enkele criteria:

  • De epidemiologische situatie: hoe is de stand van zaken in de ziekenhuizen? Is er voldoende capaciteit voor tracking and tracing? Hier ligt een belangrijke rol voor het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding.
  • De ‘social distancing’: of het nu ter plaatse is of tijdens de reis, toeristen moeten de mogelijkheid hebben om ten allen tijde een veilige afstand van elkaar te houden.
  • De proportionaliteit: de lidstaten moeten rekening houden met economische en sociale belangen om de grenzen te openen.

Veiligheid tijdens de reis: voor elke transportmogelijkheid (vliegtuig, trein, wagen of boot) heeft de Europese Commissie een reeks specifieke richtlijnen opgesteld.

  • Mondmaskers zouden algemeen gedragen moeten worden in stations, aan wachtplaatsen en in voertuigen.
  • Aan boord mag er geen eten of drinken verkocht worden, om zo fysiek contact te vermijden.
  • Het transportpersoneel moet beschermende kledij dragen. Voor passagiers moet er ontsmettende handgel aan boord zijn.
  • Vervoersknooppunten moeten tafels en banken verwijderen die samenkomsten van groepen kunnen aanmoedigen.

Op de bestemming: hotels moeten aan antivirusprotocollen voldoen die in de hele EU gelijklopend moeten zijn. Enkele voorbeelden:

  • Hotels en verblijfplaatsen moeten online check-ins of self-check-ins overwegen, om contact tussen gasten en personeelsleden te vermijden.
  • Het is aangewezen om maaltijden te serveren en geen buffetten te houden. Hotels plaatsen de tafels best op twee meter van elkaar.
  • Bij schoonheidsbehandelingen of in een spa dragen personeelsleden en klanten mondmaskers.
  • Aan het zwembad of op het strand voorzien hotels best twee meter tussen ligbedden of tafeltjes. Enkel wie een kamer deelt, mag samen zitten of liggen.
  • Hotels moeten het gebruik van de trap aanraden. Enkel hotelgasten die een kamer delen mogen samen in de lift.

Geen cash, maar vouchers: om de liquiditeitsproblemen in de sector tegemoet te komen, pleit de Commissie voor vouchers of reischeques als compensatiemiddel bij gedwongen annuleringen. Dat is een delicate aanbeveling, want consumentenorganisaties vinden niet dat de reiziger het financiële risico moet dragen. De Europese regel blijft dat klanten terugbetaling voor geannuleerde vervoerstickets en pakketreizen kunnen vragen, maar de Commissie wil vouchers tot een aantrekkelijk alternatief maken, bijvoorbeeld via een langere geldigheidsduur van de bon.

Meer