Frankrijk wil Netflix tot Europese investeringen dwingen

25 procent van de omzet van Netflix en Amazon moet opnieuw in Franse producties geïnvesteerd worden, zegt het Elysée.

De Franse minister van Cultuur Frank Riester wil dat online videoplatformen, zoals Netflix en Amazon, ten minste 25 procent van hun omzet investeren in Franse en Europese productie. Riester zat dinsdag samen met de audiovisuele en filmsector rond de hervorming van de sector die hij eind vorig jaar voorstelde en die in april langs het Franse parlement gaat.

Gelijke concurrentie

Met het wetsontwerp moet het financieringsmodel van films en audiovisuele werken in Frankrijk aanzienlijk gemoderniseerd worden. De bedoeling is om de spelregels tussen de televisiestations en de internetplatforms opnieuw in balans te brengen, aangezien die laatste tot onder een gunstig regime vallen.

De onlinediensten zoals Netflix zullen daarom ook investeringsverplichtingen in de productie opgelegd krijgen, zoals dat al decennia het geval is voor de Franse televisiestations. De platformen zullen de investeringsverplichtingen moeten onderhandelen, maar in geval van uitblijven van een akkoord zal een minimumpercentage van toepassing zijn.

Sancties

Riester benadrukte in september het belang van de nieuwe verplichtingen en waarschuwde toen dat als platformen zoals Netflix of Amazon de regels niet zouden naleven, er een hele reeks sancties zouden genomen worden, die kunnen gaan tot een verbod om hun inhoud te verspreiden in Frankrijk

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20