Ferrari op zoek naar werk voor talenten uit zijn Driver Academy

De Italiaanse autobouwer Ferrari heeft in zijn Driver Academy een groep bijzonder talentvolle aankomende autopiloten, maar dreigt die jonge racers uiteindelijk weinig toekomstmogelijkheden te kunnen bieden. Dat heeft Mattia Binotto, sinds twee jaar de teambaas van de Scuderia Ferrari – de racedivisie van de Italiaanse constructeur – gezegd.

“Ferrari heeft het momenteel niet gemakkelijk om voor de racers uit zijn Driver Academy een traject voor de toekomst uit te tekenen”, gaf Mattia Binotto in een gesprek met de nieuwssite Autosport.com toe.

Schaarse kansen

De Scuderia Ferrari verschijnt momenteel in de Formule Eén nochtans met vier piloten aan de start. Charles Leclerc en Carlos Sainz rijden in de eigen rode racewagens van Ferrari, maar de Italiaanse autobouwer heeft ook Mick Schumacher bij Haas Racing een plek kunnen bieden, terwijl Antonio Giovinazzi bij Alfa Romeo werd geplaatst.

Als motorleverancier heeft Ferrari het recht om één van zijn eigen piloten bij Haas onder te brengen. Die plaats wordt echter tot eind volgend seizoen door Mick Schumacher ingenomen.

Daarnaast had Ferrari ook met Alfa Romeo een regeling om één piloot te mogen aanduiden. Maar die overeenkomst loopt eind dit jaar af. Vanaf volgend jaar mag Fred Vasseur, topman van Alfa Romeo Racing, volledig zelf over de samenstelling van het team beslissen.

Vasseur heeft niet uitgesloten Giovinazzi te behouden, maar zou ook naar andere opties kijken. Daarmee zou Giovinazzi zijn verdere carrière in de Formule Eén geblokkeerd kunnen zien.

Testritten

Red Bull Racing heeft inmiddels Alex Albon bij Williams kunnen plaatsen, terwijl Mercedes Racing erin gelukt is Esteban Ocon bij Alpine onder te brengen. “Ferrari ervaart momenteel meer moeite om voor zijn jonge piloten een carrière uit te tekenen”, erkent Binotto.

Callum Ilott, die vorig jaar samen met Robert Kubica als reserverijder op de loonlijst van de Scuderia stond, heeft inmiddels voor een andere richting gekozen en is naar de Amerikaanse IndyCar overgestapt. De toekomst van Robert Shwartzman en Marcus Armstrong, twee talenten uit de Driver Academy die momenteel in de Formule Twee uitkomen, lijkt bovendien heel onzeker.

“De Driver Academy doet aanzienlijke inspanningen om jonge talenten te ontwikkelen en te laten doorstromen”, verduidelijkt Binotto. “We geven onze jonge piloten zoveel mogelijk kansen om met een F1-racewagen te rijden.”

“Maar ook organisator Formula One en de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) moeten initiatieven nemen om extra kansen voor aankomende piloten te creëren.” Een voorbeeld daarvan is de verplichte inzet van jonge talenten tijdens de vrije trainingen en testsessies.

“Het is uiteraard jammer dat er voor jonge piloten in de Formule Eén slechts beperkte mogelijkheden tot doorstroming zijn”, voert Binotto nog aan. “Er zijn immers niet veel alternatieven.”

“Absolute toptalenten zullen misschien altijd wel een kans vinden om een plaats op de startgrid te veroveren, maar de constructeurs moeten ook helpen aan de introductie van rookies in de Formule Eén. Daarom zijn gesprekken met de organisatoren van de competitie noodzakelijk om uit te zoeken op welke manier aan jonge rijders kansen kunnen worden geboden.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20